Fagforbundet lanserte i forrige uke deltidsrapporten. Den tar for seg deltidssituasjonen blant Fagforbundets medlemmer i hver av de gamle fylkene, og bekrefter nok en gang at store deler av arbeidslivet preges av deltidsstillinger. I tillegg ser vi at kommunene i Troms er verstinger på å lyse ut deltidsstillinger i helsesektoren. Det er på tide å løse deltidskrisen en gang for alle.

SV mener hele og faste stillinger må være normen for et skikkelig arbeidsliv. Sånn er det dessverre ikke i dag. Mange jobber deltid rett og slett fordi jobben er for tung til å jobbe fullt, og mange får aldri tilbud om noe annet. Særlig kvinner med kort utdanning er overrepresentert når det gjelder deltidsarbeid og midlertidige ansettelser. Denne skjevheten bidrar til å opprettholde lønnsforskjeller, og begrenser kvinners og menns valgfrihet ikke bare i arbeidsmarkedet, men også i familieliv og utdanning.

Sv: Katrine Boel Gregussen stiller på valglista til Troms og Finnmark SV i høst. Arkiv

Fortsatt er det

kvinnedominerte yrker som er hardest rammet av deltidskulturen. Nå er det på høy tid med et skikkelig økonomisk løft for kommunene, for å øke bemanningen og sørge for en reell rett til heltid. SV vil sikre en lovfestet og reell rett til heltid. Med en ny regjering vil det også være mulig, spesielt hvis SV blir stor nok.

Dagens regjering har på sin side nedprioritert arbeidet for heltidskultur de siste åtte årene, og konsekvent stemt ned forslag fra de rødgrønne partiene på Stortinget om å styrke retten til heltid i loven. Det er først og fremst en hån mot de kvinnene som tar de tyngste løftene i samfunnet og som har stått i front gjennom pandemien. Jeg skjønner ikke hvordan de borgerlige partiene tørr å vise seg på sykehjem og helsesentre nå i valgkampen når de ikke har gjort noe for at de ansatte skal få en bedre arbeidshverdag.

Å gi tid, tillit, faste og hele jobber, og ikke minst nok kolleger til de som jobber i velferden er et viktig skritt i riktig retning på veien mot et mer skikkelig arbeidsliv i helsesektoren. Det vil gjøre hverdagen bedre, både for dem som trenger hjelp og de som gir hjelpen.

Mange kvinner på sykehjemmene eller hjemmetjenestene kjenner altfor godt til hvordan det er å alltid måtte være beredt for å shoppe vakter, og aldri kunne planlegge for mer enn en dag av gangen. Med det følger både en økonomisk usikkerhet og en uforutsigbarhet i hverdagen.

SV vil ha et skikkelig løft for kommunene. Derfor har vi foreslått å styrke kommunesektoren med over 10 milliarder kroner mer enn det dagens høyreregjering foreslår i kommunebudsjettet for 2022. Da blir det også mulig for kommunene å prioritere arbeidet med rett til heltid.

I årene som kommer vil det være et stort behov for ansatte innenfor helse og omsorg. Rekrutteringen av helsepersonell vil bli krevende, og særlig i distriktene. På tross av de enorme utfordringene vi står overfor preges sektoren sterkt av deltidsstillinger, ringevikarer og vikarbyråer. Store summer går til innleie av personell fremfor økt grunnbemanning, og faste og hele stillinger. Kvaliteten på tjenestene som gis blir preget av dette, og som hjelpepleier selv tror jeg at vi vil oppleve mer trygghet og tid til omsorg hvis våre forslag blir vedtatt.

Skal vi lykkes med å rekruttere flere og sørge for at nyutdannede og ansatte i helsesektoren blir værende må vi minimum gi ansatte arbeidsvilkår å leve med, og ei lønn å leve av. Derfor står SV sammen med fagbevegelsen i kampen om retten til heltid, og et trygt og seriøst arbeidsliv – for de mange, ikke for de få.