Da jeg var 18 fikk jeg for meg at jeg skulle melde meg inn i et parti. Jeg var blitt politisk engasjert, hadde et idealistisk verdensbilde og et ønske om å gjøre verden til å bli et bedre sted.

Jeg gikk gjennom partiprogrammer og undersøke flere partier. De fleste partiene var lite interessante. På et tidspunkt følte jeg at jeg hadde to valg, SV eller Høyre. Men selv om SV hadde gode poenger på klima, miljø og innvandring, innså jeg raskt at mer statlig styring ikke er løsningen på de utfordringene Norge står overfor. Tvert imot kan det private gjøre oppgaver like godt, om ikke bedre enn det offentlige, med rette rammer og reguleringer. Private initiativ innenfor både skole og helse mente jeg jo var positivt, så kanskje var Høyre partiet for meg? Den gang ei. Blind tro på markedskreftene og i min mening svak klimapolitikk utelukket dem også.

Men jeg fant et parti som delte mine verdier. Et sosialliberalt parti som setter individet foran systemet. Et parti hvor enkeltmenneskets frihet veier tungt, samtidig som at man har et ansvar for å hjelpe dem som har falt utenfor samfunnet til å leve verdige liv. Partiet het Venstre og jeg falt pladask.

I år stiller jeg til valg på Stortinget for Venstre. Fordi det er et parti som forstår alvoret som klimaforskere har ropt ut om. Vi er nødt til å få til en grønn omstilling av samfunnet. Det er ingen enkel jobb, men de siste årene mener jeg Venstre har vist at løsningene våre fungerer. Vi har vernet sårbare områder som Lofoten, Vesterålen og Senja fra petroleumsaktivitet. Vi har holdt fast på elbil-fordelene og Norge er blitt verdensledende på grønn skipsfart. Klimagassutslippene har begynt å gå nedover og er på sitt laveste på 28 år. Nei, det går ikke raskt nok ned. Ja, vi må få opp farten.

Jeg er med i Venstre fordi det er viktig med et miljøparti som søker makt. Vi kommer ikke til å få til utslippskuttene vi trenger uten en grønn hånd på rattet. For meg er målene for neste stortingsperiode soleklare. Vi må slutte å lete etter mer olje. Vi må verne mer natur, holde havet rent og sårbare områder oljefrie. Vi skal fortsette å prioritere kollektivtrafikk i byene og jernbanen i Nord-Norge skal realiseres.

Venstre er et parti som er opptatt av kunnskap. Kunnskap er nøkkelen til å løse de utfordringene vi står overfor. Enten det gjelder klima, skape nye arbeidsplasser eller å skape bedre velferd.

Derfor trenger vi å skape en enda bedre skole. En skole hvor eleven skal trives, lære og oppleve mestring. Hvor vi har gode og kompetente lærere som ser enkelteleven. Flere elever må fullføre videregående og komme seg ut i arbeidslivet. Og tiden er også inne for at flere yrkesgrupper skal gå inn i skolen, slik at læreren kan fokusere på sin viktigste oppgave – nemlig å gi kunnskap videre.

Rusreformen som tragisk nok ble havarert av Arbeiderpartiet og flertallet i Stortinget var basert på kunnskap. Et kunnskapsgrunnlag som var tydelig i at straff ikke funker, og at vi må hjelpe de som sliter med rusavhengighet. Jeg vil på Stortinget for å kjempe gjennom en helt nødvendig rusreform. Det får vi ikke med Arbeiderpartiet eller Senterpartiet i statsministerstolen.

Så, hvorfor er jeg med i Venstre? Fordi alle skal ha frihet og muligheter til å leve livet en ønsker, uavhengig av alder, kjønn, livssyn, legning, livssituasjon og bakgrunn. Og fordi Venstre er optimister med en sterk tillit til menneskenes skaperkraft. Jeg tror på at det i felleskap er mulig å legge grunnlag for frie liv, overalt - for alle.

Derfor er jeg med i Venstre. Kanskje du burde bli med i Venstre, du også?