Desperasjonen har for alvor begynt å sette inn i Høyres hus. I valgkampens innspurt prøver Høyre å fortelle oss at vi ikke skal tro på forskning, fakta og det vi ser med våre egne øyne. Det viktigste valgkampbudskapet er at SV kommer og tar deg. Høyres nestleder Sanner ligger ikke på latsiden. Han har sendt inn debattinnlegget som nylig sto på trykk i denne avis til mange av landets lokalaviser. Han har gjort utspill i Dagbladet og Aftenposten, vist frem grafer på Dagsrevyen, skrevet debattinnlegg i Nettavisen og kjøpt utallige facebookannonser og plasseringer på googlesøkene «forskjeller» og «ulikhet». Alle har samme budskap: Ulikheten i Norge øker absolutt ikke. Og SV kommer til å ødelegge for deg og din økonomi. Hilsen Høyre.

Men ingenting av dette er sant.

Så, Jan Tore Sanner: La oss ta den debatten. Du og jeg, hvor som helst og når som helst. For den debatten taper du, og det tror jeg du vet.

Her er hva jeg kommer til å si:

De aller fleste nordmenn, nesten tre av fire, kommer til å betale mindre skatt med SVs skattepolitikk enn de noen gang har fått med din. Fordi vi kommer til å øke skattene på de aller rikeste, og omfordele til folk flest. De fleste vil sitte igjen med mer penger på slutten av måneden enn før.

Vi kommer til å fjerne store utgifter for familier over hele landet. Vi vil ha tannhelsereform. Vi vil ha gratis SFO. Vi vil senke maksprisen i barnehagen. Vi vil øke barnetrygden. Dette er ting som Høyre aldri ville ha gjort, fordi de ikke vil utvide velferden. Og fordi de heller vil kutte skattene på de aller, aller rikeste, slik de har kuttet skatteregningen for de 1.000 rikeste i landet med 2 millioner kroner til hver.

Selv om Sanner prøver å fortelle noe annet, er sannheten følgende: De økonomiske ulikhetene har vokst under Erna Solberg og Jan Tore Sanners regjeringstid. De rikeste blir stadig rikere. Realinntektene har blitt skjevt fordelt. Jo mer man tjener, jo mer har inntekten økt mens Erna Solberg har styrt. De som tjener minst har i praksis stått stille siden 2013. Prosenten med aller høyest inntekt, derimot, har hatt gode tider. En økning på 14 prosent, eller 266.000 kroner.

Og dette er dessverre bare forbokstaven. Den nyeste forskningen fra SSB viser at de aller, aller rikeste tjener mye mer enn vi ante, og betaler lavere skattesats enn oss andre. Denne verdensledende forskningen ser Sanner helt bort fra.

Barnefattigdommen øker. Det er 31.600 flere fattige barn enn det var i 2013, det blir stadig vanskeligere for unge å komme seg inn på boligmarkedet, og arbeidslivet er under press.

Ikke minst har formuesulikheten økt dramatisk i Solbergs regjeringstid. De rikeste har mer enn de hadde før. Mye mer. De rikeste 10 prosentene eier over halvparten av nettoformuen i Norge. Og de rikeste 0,1 prosent eier 11,6 prosent av nettoformuen. En tusendel av befolkningen eier altså over en tiendedel av formuen, og andelen har økt med 40 prosent siden Høyre kom til makten i 2013. Formuen i Norge er svært skjevt fordelt. Norge har en formuesulikhet på høyde med Storbritannia, og større enn land som Spania, Frankrike og Italia.

Høyres svar på alt dette er ikke å gjøre noe med problemet. I stedet lager de alternative fortellinger om at ulikheten ikke øker.

Det første skrittet for å fikse et problem er å innrømme at man har det. Det burde Jan Tore Sanner gjøre. Høyres politikk er en driver for ulikhet i Norge. Det burde Sanner bare være ærlig om.