Dersom vi legger vitenskap til grunn for hva vi tror at vi vet, bør vi vektlegge professor Daniel Kahnemans forskning i adferdspsykologi. Kahneman er nobelprisvinner og har synliggjort at det ikke finnes upåvirket tilstand.

At det ikke finnes upåvirket tilstand betyr at vi alle til enhver tid er påvirket av noe eller noen i alle våre oppfatninger og beslutninger. Også du. Og vi i Kristelig folkeparti har et bevist forhold til at vi lar oss bli påvirket av kristne verdier ved at vi har Bibelen som vårt utgangspunkt for å se verden og mennesket på. Derfor er KrFs politikk påvirket av at skaperverket og menneskeverdet og nestekjærligheten.

Naturen har egenverdi fordi den er skapt for oss. Menneskeverdet er ukrenkelig fordi vi er skapt i vår skapers bilde. Vi etterstreber idealet om å elske vår neste slik som oss selv. Disse tre overbevisningene er «religion» vi legger til grunn for vår mye av vår politikk.

I praksis betyr dette vi som er politikere i KrF opplever ansvar for å lage troverdig politikk for å ta vare på naturen vår, fordi den har en egenverdi og vi har ansvar til å overlate verden i bedre stand enn da vi overtok den. Vi vil bruke av skaperverket, men ikke misbruke eller overforbruke av det.

Med dette utgangspunktet har KrF en gjennomgående klima- og miljøpolitikk som sier at vi skal gjenopprette naturinngrep, ivareta artsmangfold og gjøre det mer kostbart å forurense og mer ansvarliggjøring av aktører. Dette kan kalles reell bærekraft når man leverer ansvaret for naturen videre til neste generasjon i bedre stand enn da man selv overtok den. Samtidig som vi skal bruke av ressursene for å tilrettelegge for trygge og meningsfulle liv for menneskene i verden.

Fordi KrFs politikere er overbevist om at menneskeverdet er ukrenkelig gjennom alle livets faser er vi opptatt av politikk som ivaretar menneskeverdet fra livets begynnelse til livets slutt. KrF og 95 prosent av alle vitenskapsmenn og biologer kan bevise at livet starter ved unnfangelsen, ved dannelsen av et unikt DNA til et nytt menneske i mors liv.

Dersom vi da legger vitenskap til grunn og at mennesket har ulike faser, er det helt naturlig å forstå hvorfor KrF også er opptatt av fasen ufødt liv og at vi ønsker å få på plass en egen fostervernlov. En fostervernlov handler om at vi vil at politikere i alle parti må bli enige om at et foster på et tidspunkt har behov for egne rettigheter. I dette verdispørsmålet bruker KrF vitenskap for når livets første fase starter, så kan vi ha ulikt etisk ståsted om når ufødt liv skal tillegges verdi og få egne rettigheter.

Så enkelt er det, og så lite dramatisk er det. Fordi vi etterstreber idealet om å elske vår neste slik som oss selv ønsker KrF-politikere at alle mennesker får meningsfylte liv og skal ha frihet til å leve slik de vil. Det vi på den annen side vil motarbeide er ideer og ideologi som har til hensikt å fortrenge og tilsidesette vitenskap med sin egen lære. Slik som teorien om et kjønnsmangfold. Denne nye læren om å forstå kjønn på bygger ikke på vitenskap.

Kjønnsidentiteter og genvariasjoner som grunnlag for flere kjønn stammer ikke fra empiriske forskningsresultater og kan ikke kalles vitenskap. Derfor legger KrF vitenskap til grunn også i dette spørsmålet om antall kjønn, skifte av kjønn og teorien om at barn kan være født i feil kropp.

Vi mener at vitenskap også må danne grunnlaget for medisinsk behandling av barn og ungdom. Fordi vitenskapelig grunnlag mangler i dagens behandlingstilbud, har KrF vedtatt at all irreversibel behandling knyttet til et kjønnsskifte ikke kan tillates før etter fylte 18 år, og at det må være medisinskfaglig begrunnelse for det.

Som voksen må gjerne folk la seg påvirke av hva og hvem de vil, leve som de vil med hvem de vil. Men barn som er mest påvirkelig eller suggestibel, ønsker KrF at skal lære om hva kjønn faktisk er, samtidig som de skal lære å respektere andres opplevelser og overbevisning. På den måten får vi trygge barn på skolen og trygge voksne i møte med nye ideer og kulturer.

Så lite dramatisk er det å ha et verdiparti som legger til grunn at menneskeverdet er ukrenkelig, at skaperverket har egenverdi og som utviser nestekjærlighet for overfor alle.