Valg 2021:

Høyres feige klimadøvhet

Høyre-regjeringen har aktivt vendt det døve øret til klimabrølet. De bryr seg ikke om det jorda og kunnskapen forteller oss og mangler mot til å gjøre det som er nødvendig for å løse klimakrisa. Derfor må dette valget bli et klimabrøl av stemmesedler som sørger for et sterkt MDG på stortinget. 

KLIMABRØL: Flere tusen mennesker deltok i klimabrølet i Oslo i august 2019.  Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix

meninger

Forrige fredag steg klimabrølet mot himmelen igjen. Et rop av frykt og frustrasjon fra små og store mennesker over mangelen på klimahandling. Stemmene blander seg med det aller høyeste klimabrølet, det som kommer fra kloden selv.

Vi hører det i lyden av kalvende isbreer, frådende flommer, rasende orkaner, knitrende hete og brølende skogbranner. Å overse brølet er nærmest umulig, hvis man ikke gjør et aktivt valg om å vende det døve øret til.

INNLEGGSFORFATTER: Kriss Rokkan Iversen, førstekandidat i Troms for MDG.  Foto: Marius Fiskum

Når jeg ser tilbake på norsk politikk de siste åtte årene, har jeg ingen annen forklaring enn at regjeringspartiene har gjort akkurat det. De har aktivt valgt å ikke lytte til jorda og kunnskapen. Og siden jeg ikke tror regjeringspartiene er kunnskapsløse, må årsaken være at de ikke er modige nok til å vise det klimalederskapet vi og verden brøler etter.

Erna Solberg påstod for noen dager siden at hun lytter til klimabrølet. Mangelen på klimahandling gjennom de siste åtte årene viser dessverre at dette ikke er tilfelle. For Solberg og regjeringen har bommet på et av Europas aller svakeste klimamål i 2020. Der skulle Norge kutte utslippene med 7 prosent fra 1990-nivå innen 2020. Likevel klarte ikke regjeringen å nå dette målet.

Det viser at regjeringens klimapolitikk er en total fiasko. Det gjeldende klimamålet er at utslippene skal halveres innen 2030 sammenlignet med 1990. Dette målet er i utgangspunktet utilstrekkelig for å nå 1,5-gradersmålet, og vi er ikke engang i nærheten av å være på riktig kurs til å nå det, spesielt ikke med dagens regjering ved roret.

De ørsmå kuttene som regjeringen skryter av, skyldes korona og tiltak innført av tidligere regjeringer, som elbilfordelene.

Den største klimabeslutningen denne regjeringen har tatt, var heller å frigjøre 115 milliarder kroner til investeringer i fossil energi og økte utslipp gjennom oljeskattepakken som Stortinget vedtok, og at regjeringen fortsetter å lyse ut oljelisenser i rekordtempo selv om FN og IEA slår fast at vi må slutte å lete etter mer olje og gass for å klare 1,5-gradersmålet.

I stedet for å vise modig og nødvendig klimalederskap, har altså regjeringen valgt å sette rekorder i å pumpe olje. Det er totalt uansvarlig og et svik mot dagens unge som må leve med konsekvensene av at Erna Solberg og Høyre sov på vakt.

Dette kommer til å gå inn i historiebøkene som et åtte år langt klimasvik. Et svik mot Parisavtalen og den globale klimadugnaden. Et svik mot vårt fremtidige arbeidsliv og den norske velferdsstaten. Og, aller mest alvorlig, et svik mot barna våre som må rydde opp etter de voksne som skulle tatt ansvar og vist mot i møte med klimakrisa.

Etter åtte år med tapt klimahandling, er det nå på høy tid å handle i møte med klimabrølet. Og jeg og MDG lover å gjøre nettopp det. Derfor kan vi ikke støtte en regjering som fortsetter å lete etter mer olje og gass.

Derfor vil vi ha en planlagt og gradvis utfasing av petroleumsaktiviteten frem mot 2035 og en omstilling til nye, grønne industriprosjekter, i samarbeid med partene i arbeidslivet gjennom etableringen av en oljekommisjon. Derfor vil vi ha full stans i oljevirksomhet i Arktis.

Jeg og MDG lover å være modige. Vi lover å ta vise det klimalederskapet verden og framtiden krever. Og vi lover å lytte til kunnskapen og klimabrølet. Jeg har ingen tillit til at klimasinkene i Høyre-regjeringen er i stand til å utføre de nødvendige klimatiltakene for å løse vår tids viktigste oppgave. Det bør heller ikke du ha når du bruker stemmeretten din.

Bruk stemmeurnen til å gjøre ditt aktive valg om å lytte til planeten og kunnskapen – og la klimabrølet endre kursen for Norge. Den viktigste klimahandlingen du kan gjøre nå, er derfor også den enkleste: Stem MDG - og gjør det i dag.