Én av fem fastleger planlegger å bytte yrke. Hver fastlege jobber nå i gjennomsnitt 56 timer per uke. Totalarbeidsmengden for fastlegene har økt med syv timer siden 2014. Ved inngangen til 2021 sto 110.000 nordmenn uten fastlege. I fjor måtte 600.000 innbyggere ufrivillig bytte fastlege. Vikarbruken i fastlegeordningen er doblet på tre år. Nå trengs en kriseplan for fastlegeordningen. Her er Senterpartiets forslag:

Flere fastleger! Samhandlingsformen ga kommunene mer pasientansvar og forutsatte en stor vekst i kommunale legeårsverk. Regjeringen har ikke fulgt opp dette. Fra 2018-2019 ble det 131 flere legeårsverk i kommunene, mens det ble 500 flere legeårsverk på sykehus. Beregninger har antydet et behov for om lag 3.600 nye fastleger frem mot 2030. Det tilsvarer omtrent 260 nye hvert år.

INNLEGGSFORFATTER: Kjersti Toppe (Sp), stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Listelengden må ned! Listelengden til hver fastlege har gått langsomt nedover. Gjennomsnittlig listelengde er nå 1.100 innbyggere per liste. Men den må ytterligere ned for å sikre fastlegene tid til hver pasient og mer normalisert arbeidstid. Da må basisfinansieringen av fastlegeordningen styrkes.

Gi flere fastleger fastlønn! Få medisinstudenter og nyutdannede leger (LIS1) ønsker å bli selvstendig næringsdrivende. 82 prosent foretrekker å ansettes med fastlønn i kommunene. Alt tyder på at fastlønn kan være viktig for å rekruttere flere unge leger til spesialisering i allmennmedisin. Likevel har regjeringen holdt på næringsmodellen, og kommunen har mistet et viktig rekrutteringstiltak.

Mer praksis i kommunehelsetjenesten! Lakse-effekten gjelder også for leger. Der de utdannes vil de gjerne tilbake til. Derfor må medisinstudenter sikres mye mer praksis i kommunehelsetjenesten i studietiden. Da trengs en ny finansiering av slike praksisplasser i regi av universitetene.

Reduser vaktbelastningen! Leger vil ha et familieliv som andre. Å kjøre legevakt på «fritiden» etter endt arbeidsdag på fastlegekontoret, er strevsomt i lengden. Skal vi bevare fastlegeordningen, må en mye større del av vaktbelastningen i legevakt reguleres inn i vanlig arbeidstid, slik som for leger på sykehus.

Økt nasjonal legeutdanning! Norske universiteter utdanner bare halvparten av legene Norge trenger. Norge er forpliktet gjennom internasjonale avtaler til å ta større ansvar for å utdanne eget helsepersonell. Grimstadutvalget har fremmet sin rapport og anbefaler 440 nye studieplasser på medisin i Norge. Regjeringen har heller ikke oppfylt anbefalingen fra Helsedirektoratet om hvor mange turnuslegestillinger (LIS1) vi trenger. Nå må anbefalingene følges opp politisk. Økt norsk legeutdanning må til for å gi oss flere fastleger i fremtiden.