Med høyreregjeringens velsignelse har det kort sagt blitt lettere å tjene penger på å ha penger, enn å tjene penger på å gå på jobben. Når vi i Arbeiderpartiet sier at det med oss blir vanlige folks tur, så handler det nettopp om at høyreregjeringen har prioritert interessene til de med mye penger, gjennom store skattekutt til de rikeste, kombinert med kutt i sosiale ordninger for folk som trenger velferdsstaten. Den utviklingen vil Arbeiderpartiet snu, hvis vi får sjansen.

For vanlige barnefamilier i Tromsø og omegn vil et regjeringsskifte med et sterkt Arbeiderparti i spissen ha mye å si for privatøkonomien. La meg gi noen eksempler.

AP: GARANTIST FOR FORTSATT EØS-AVTALE: Innleggsforfatter Cecilie Myrseth (Ap). Foto: Bernt Sønvisen

Vi vil redusere den årlige barnehageprisen med 2.805 kroner. Den månedlige maksprisen i barnehagen har økt med 361 kroner siden 2013, noe som tilsvarer en årlig økt kostnad på 3.971 kroner. Det merkes i lommeboka for vanlige folk.

Vil vi innføre fem timer gratis SFO i uka for førsteklassinger, som en start. Det betyr nesten 7.200 kroner lavere utgifter til SFO i året. Skolefritidsordning er en viktig arena for fellesskap, aktivitet og læring for skolebarn, men rundt 100.000 barn i alderen 6–10 år deltar ikke i skolefritidsordning (SFO), mange fordi tilbudet er for dyrt. Prisen på en SFO-plass varierer fra gratis til over 4.000 kroner i måneden.

Vi vil også doble fagforeningsfradraget slik at medlemmer i fagforening (som har krav på fullt fradrag) kan få redusert skatten med 847 kroner. Under dagens regjering har det i praksis blitt dyrere å være fagorganisert hvert år siden 2013. Fagforeningene og det å være organisert, er en sentral bærebjelke i velferdsstaten, som sikrer en seriøs og trygg ramme rundt arbeidstakerne. Det skal vi hegne om.

Vi vil også redusere egenandelen i pendlerfradraget til 15.000 kroner, fra dagens 23.900 kroner. For den som pendler langt nok (over 42 kilometer per dag) blir skattereduksjonen nærmere 2.000 kroner i året. Høyregjeringen har kuttet i fordelene for pendlere med nærmere 1,1 milliarder kroner siden 2013. Arbeiderpartiet vil snu denne utviklingen, og forbedre de økonomiske kårene for pendlere.

I sum kan dermed en person som har et barn i barnehage, en førsteklassing på SFO, som pendler til jobb og er fagorganisert sitte igjen med 12.800 kroner mer i året med Arbeiderpartiet i regjering. Skattekutt for inntekter lavere enn 750.000 kommer i tillegg til dette.

Arbeiderpartiet går nemlig til valg på at alle med lønn under 750.000 kroner skal betale mindre eller det samme i skatt. Det er kanskje overraskende for Høyre-folk, men det store flertallet av Norges befolkning tjener faktisk under 750.000 kroner i året. 121.566 innbyggere fra Troms hadde en inntekt under dette beløpet i 2019–noe som utgjør nesten 9 av 10 av bosatte over 17 år. Denne gruppa vil altså få samme eller lavere skattesats med Arbeiderpartiet ved roret.

Samtidig skal de med høyere inntekter og store formuer betale noe mer. Det er rett og rimelig at folk med millioninntekter eller store formuer bidrar mer til fellesskapet, og det er rettferdig at dette kommer folk med vanlige inntekter til gode. Det er rett og slett god fordelingspolitikk.

For er det noe vi trenger nå, så er det omfordeling. Gjennom åtte år med Erna Solberg som statsminister har landets absolutt rikeste fått milliarder i skattekutt, mens regninga konsekvent er sendt videre til vanlige folk. Barn har blitt fratatt brillestøtten, ungdom støtte til tannregulering, brannskadde og amputerte har mistet støtte til fysioterapi og mottakere av arbeidsavklaringspenger blir skjøvet ut i fattigdom.

Pensjonister har gått i minus, mens andre har gått i pluss. Nå lover Erna Solberg 7 milliarder i skattekutt igjen, skulle hun vinne valget. Hele 6 av de 7 milliardene går rett i lomma på de 1 prosent rikeste i landet vårt. Hvilke utsatte grupper står for tur når disse skattekuttene skal finansieres? Det vil ikke Høyre svare på, og det sier vel egentlig alt.

For Arbeiderpartiet er prioriteringene knalltydelige. Vi setter vanlige folk først. Arbeiderpartiets politikk er laget av medlemmer, lokallag og folkevalgte fra hele landet. Vi er til for alle som tror på fellesskapet. Vi er til for at alle skal ha like muligheter i Norge. Vanlige barnefamilier skal komme godt ut av det med Arbeiderpartiets politikk.

Men dette valget blir jevnt. Skal vi sikre ny regjering og Jonas Gahr Støre som statsminister så må du stemme Arbeiderpartiet. Usosial høyrepolitikk er avleggs i Norge generelt, og Nord-Norge spesielt. Nå er det vanlige folks tur.