Minneord om Ole-Jacob Libæk:

En høvding er borte

Lørdag 9. oktober 2021 døde Ole-Jacob Libæk, 83 år gammel. Det betyr sorg i ishockey-Norge, også i Tromsø og Nord-Norge.

Ole-Jacob Libæk gikk bort 9. oktober i år.   Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

meninger

Ole-Jacob var president i Norges Ishockeyforbund i to perioder, inkludert den tiden Tromsø var nasjonal søker om å bli arrangør for vinter-OL i 2018. I den søker-perioden var Ole-Jacob på lag med oss. Han tok direkte kontakt i prosessen, en gang med tydelig beskjed om at skulle Tromsø ha en rimelig sjanse som internasjonal søker, måtte vi ha en ishall i byen: «Du blir ikke tatt seriøst som internasjonal søker hvis du ikke viser at verdens største vinteridrett har en arena i søkerbyen. Det holder med en skikkelig trenings-ishall». Sa Ole-Jacob så tydelig som bare han kan.

Dermed hadde vi et viktig moment i Tromsø for å realisere et viktig anlegg for breddesatsing i ishockey – sette en stor vinteridrett skikkelig på kartet også i vår region, omtrent samtidig med Narvik i Nordland. At anlegg skaper aktivitet, illustreres med at vår klubb TIHK vokste fra 25 medlemmer til over 200 medlemmer nærmest over natten med den første ishallen i nord. OL-drømmen brast av helt andre og intern-nasjonale årsaker.

Men i hele ettertiden ble vi tett fulgt av ildsjelen Ole-Jacob, han bejublet og kommenterte hvert nye steg klubben tok, i alle år helt frem til nå. Han ivret for omfattende ishall-bygging i nord, blant annet med følgende uttalelse: «Sveriges landslag er i verdenstoppen, der hadde de ikke vært uten en stamme av nordsvenske spillere. Det er ofte en ekstra kvalitet i idrettsfolk nordfra. NordSverige har flere ishaller enn hele Norge til sammen. Den begredelighet må endres for at norske landslag skal komme på samme internasjonale nivå.» Slik argumenterte han for hele landsdelen, alltid et oppmuntrende ord til ishockeyfolket i Nordland, Troms og Finnmark.

En høvding er borte, en ildsjel som «tok rommet» med naturlig autoritet, med et varmt hjerte for svært mange. Ishockeyfamilien i nord kondolerer til familie og den nære krets rundt Ole-Jacob Libæk.