Denne uka inviterer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) alle kommuner til Egenberedskapsuka, hvor målet er at innbyggerne skal bli bedre forberedt på å klare seg selv i ulike kriser.

DSB anbefaler at du har et beredskapslager som dekker dine grunnleggende behov i tre døgn. Direktoratet har laget en liste med ting du bør ha lagret hjemme, blant annet to pakker knekkebrød per person, tre bokser pålegg med lang holdbarhet og litt kontanter.

Helt øverst på lista står det at du bør lagre ni liter vann per person i din husstand.

Nå tenker du kanskje at det bare er å fylle opp noen tomme brusflasker og legge under senga? Så enkelt er det nok ikke. For å sikre god holdbarhet bør man lagre vann i rengjorte flasker eller dunker og la det stå mørkt og kjølig.

Hvis det gjøres riktig, kan vannet stå i årevis uten at det blir farlig å drikke det. For å sikre god smak, bør det byttes ut én gang i året.

Drikkevannet som kommer ut av springen din i Tromsø by, kommer fra én av to kilder: Bor du på Kvaløysletta får du vannet ditt fra Svarthammervannene og bor du på fastlandssiden av sundet eller på Tromsøya, kommer vannet ditt fra Øvre Langvatn i Simavika på Ringvassøya. Ellers i den store kommunen får folk vannet sitt fra enten kommunale vannverk i distriktet eller private anlegg.

Seksjon for vann og avløp har beredskapsplan og er forberedt på ulike hendelser som kan påvirke vannleveransen hjem til deg. Drikkevannssystemet vårt overvåkes ved hjelp av teknologi og vi har beredskapsvakt på jobb døgnet rundt hele året. Vi hviler aldri.

Kan det likevel tenkes at vannforsyningen i Tromsø slås ut over lengre tid?

Vi har et todelt vannforsyningssystem i Tromsø. Hvis hovedforsyningen i Simavika faller ut så kan vi fortsatt levere vann til hele Tromsø by fra Kvaløya. Skulle derimot forsyningen fra Simavika og Kvaløya falle ut samtidig, kan du ha behov for å ha noen liter vann på lager.

Mange som bor i Tromsø tenker kanskje at selv om det skulle bli tørt i springen, er det nok av ferskvann i nærheten. Ja, det er mye vann her, men er det rent nok?

Prestvannet er for forurenset til å drikkes, men er man høyt på fjellet så er det gode sjanser for å finne renere vann. Likevel kan man ikke vite sikkert med åpne vannkilder, for disse kan forurenses på ulike måter.

Beredskap handler om å tenke gjennom hva som kan skje og å være forberedt på det. Du finner mer informasjon på DSBs nettsted sikkerhverdag.no.