De økende smittetallene i Tromsø er urovekkende, under to måneder etter at byen boblet av festglade mennesker, det ble sunget nasjonalsangen på bussen og ordet «frigjøringsdagen» ble brukt uironisk. Folk var drita lei av restriksjoner, karantene og atferdsbegrensende tiltak.

Endelig var vi tilbake til normalen. Sosiale medier var fylt til randen av personlig dokumentasjon av folk som klemte hverandre, gikk på konsert og feiret at de var ute av kjedsomhetens fengsel som så lenge hadde knuget oss.

Gleden viste seg å være kortvarig. I halvannen uke har vi fått nye smittetall, som har ligget mellom 50 til 100 nye personer – hver eneste dag. Selv om alvoret føltes tyngre i forrige runde, da det fortsatt ikke var tilgjengelig vaksine, og man fikk daglige nyhetsmeldinger om koronarelaterte dødsfall, er det likevel ingen tvil om at det snurper seg til igjen. Det er en uggen stemning i byen.

Forrige fredag gikk Tromsø kommune ut og lovet at nye retningslinjer gjeldende fra onsdag denne uken ville bli gitt. De ville gi folk tid til å venne seg til nye tiltak, som om dette er noe helt nytt for befolkningen. Allerede da var det flere utelivsaktører som kansellerte konserter som skulle gått av stabelen kommende helg.

Ikke for at kommunen ba dem om det, men fordi de selv opplevde det som uforsvarlig og regelrett utrivelig å skulle gjennomføre arrangementene. De ble sågar gjort uten noen idé om hvorvidt de ville kompenseres økonomisk for det.

Pressekonferansen og formannskapsmøtet tirsdags formiddag var ikke akkurat mer klargjørende.

«Vi vil at arrangement fortsatt skal gjennomføres. Derfor ønsker vi at utesteder skal holde åpent og at julebord skal arrangeres», sa ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) tirsdags formiddag. Blant annet ble Svarte Natta nevnt, en journalistkonferanse som avvikles annethvert år i Tromsø, og som skulle avvikles kommende helg.

I neste setning presiserer at han at det ikke er snakk om noen nedstenging, slik som sist, men at vi heller, som han sa «gjør det vi er best på: Å vise hensyn. I praksis betyr det å redusere antall personer vi er sammen med». Samtidig oppfordres det til bruk av munnbind på buss og i butikk. De som kan jobbe på hjemmekontor bes om å gjøre det. Bruk av kollektivtrafikk bør unngås, hvis man har muligheten.

Hvordan det å være god på å redusere antall folk vi har kontakt med, logisk skal forenes med julebord, konferanser og konserter, er noe klokere folk enn undertegnede må forklare.

Et kvarter etter mikrofonene på pressekonferansen ble slått av, kom pressemeldingen om at Svarte Natta var avlyst. Næringslivskonferansen Agenda Nord-Norge, som skulle gå av stabelen i Tromsø 8. og 9. november, med rundt 300 deltakere på gjestelista, ble avlyst allerede fredag. To dager før bestemte utestedet Blårock seg for å utsette sitt bebudede 30-årsjubileum som var satt til kommende helg.

Oppfordringen fra kommunen om å peise på med arrangement, men bare være litt forsiktig og huske énmetersregelen og vaske hendene og så videre har altså ikke føltes trygg nok før de nye retningslinjene kom på tirsdag.

Hvorvidt disse kanselleringene vil kompenseres økonomisk vites ikke, men heldigvis setter flere aktører i både uteliv og arrangører helse foran moro, uavhengig av hva de blir fortalt av lokale og nasjonale myndigheter.

Jeg håper disse aktørene kompenseres, snarere enn å straffes økonomisk. Det fortjener de.

I det større bildet er det vrient å se hvor man nå vil hen, både nasjonalt og lokalt. Vaksinepass har vært diskutert, slik de har innført i blant annet Danmark, men det ser foreløpig ikke ut til å være signaler på at vi får her til lands, selv om det nå ulmer mer og mer under dette, fra folk flest som selv har vaksinert seg, og som er bekymret.

Det må selvsagt være frivillig å vaksinere seg, men det er verdt å nevne at 9 av 14 innlagte korona-pasientene som i skrivende er innlagt på UNN er uvaksinerte. Tallet på de over 18 år som ikke er fullvaksinerte i kommunen er 15 prosent.

En annen sak er helsearbeiderne med pasientkontakt. Deres behov for individuell frihet og egne valg kan ikke veie tyngre enn pasienters sikkerhet, og er ikke dette til å leve med for dem det gjelder, får de heller gjøre andre arbeidsoppgaver, eller søke seg bort.

Valg, også de som går på individuell frihet, får konsekvenser, iallfall så lenge man er en del av et større kollektiv, herunder helsevesenet. De som velger å stille seg på utsiden, og ikke følge de råd som 85 prosent av befolkningen følger, må da også finne seg i at deres valg gir dem begrensninger.

At ikke FHI har vært tilstrekkelig forberedt på den situasjonen vi står i nå, synes også rimelig fjernt, all den tid dette er alt annet enn sjokkerende. Målet var til og med å være på 2019-nivå allerede i januar, altså om halvannen måned. Akkurat den målsetningen kan de nok skyte en hvit pil etter lenge før nyttårsrakettene skytes opp.

Den kollektive lydigheten, og folks tillit til myndighetene, er blitt et mantra vi gjentar til det kjedsommelige, for hvor vellykket pandemihåndteringen har vært, både her i byen og i landet for øvrig.

For at dette skal vedvare, er det også høyst nødvendig at tiltakene og virkemidlene som kanaliseres ut til befolkningen oppfattes som fornuftige og logiske, hvis ikke forvitrer denne tilliten, og det har vi ikke råd til.