Bakgrunnen er Silje Theodorsens sterke prestasjoner på Beitostølen under den nasjonale sesongåpningen i langrenn for vel en uke siden.

Olsen står fritt til å felle sin egen dom over NRK, men vi ønsker å tilføre noen momenter i det etterlatte inntrykk, da det er et par vesentlige forhold Olsen ikke omtaler før han trekker sin egen konklusjon.

Det er ikke riktig at NRK «ikke tar seg bryet» med å dekke skiløpere – enten det er Silje Theodorsen, Erik Valnes, Finn Hågen Krogh eller andre nordnorske løpere som hevder seg på nasjonal og internasjonal arena. Disse blir med jevne mellomrom intervjuet av NRK lokalt og nasjonalt, enten for radio, TV, nett – eller en kombinasjon av disse.

Håkon Grønbech Foto: Privat

Da Theodorsen ble nummer tre på Beitostølen denne lørdagen, ble hun intervjuet av Ida Nysæter Rasch, vår kollega fra samme mediehus. Hun ble for øvrig intervjuet sammen med Therese Johaug, som skrøt av Troms-løperens innsats. Dagen etter, da Theodorsen ble nummer fire, ble det riktignok ikke gjort eget intervju med henne, men hun ble en del av NRKs langrennsekspert Fredrik Auklands analyse i oppsummeringen før sendingens slutt.

Det Olsen ikke er innom i sitt innlegg, men som er helt vesentlig, er måten det store publikum i dag konsumerer nyheter på. Disse brukervanene har endret seg mye i løpet av få år, og det er i mindre grad enn tidligere slik at gårsdagens hendelser er like aktuelle i dagens nyhetsbilde.

NRK Troms og Finnmarks egne radio- og TV-flater er i stor grad avviklet på hverdager, og i det bildet har nyhetsverdien som oftest gått videre fra det som har skjedd i helg. Det samme er for øvrig langt på vei tilfelle allerede for Sportsrevyen søndag kveld, der historiefortellingen i stor grad inneholder noe mer enn resultater fra tidligere på dagen. Første Nordnytt-sending etter Theodorsens siste løp den aktuelle helga var eksempelvis nesten halvannet døgn etter at hun krysset målstreken.

Felles for både lokalsendinger og Sportsrevyen er at de også må prioriteres. Det er dessverre ikke slik at en har anledning til å referere alt som skjer i det lokale eller regionale, selv om vi strekker oss langt for å formidle mange gode prestasjoner, både nordnorske i Troms og Finnmark og nasjonale i NRK.

Det er også verdt å nevne at Theodorsens gode langrennsform ser ut til å ha fortsatt inn i sist helg, der søndagens seier i norgescupen på Gålå ble referert på NRK.no/tromsogfinnmark. Måtte den gode formen fortsette, både for henne og andre, slik at vi snart får anledning til å fortelle om flere flotte langrennsprestasjoner igjen.