De «gamle» og de «nye» flyktningene

Den norske opinionen er så absolutt på de syriske flyktningenes side for tiden.

Illustrasjon  Foto: Ognen Teofilovski / Reuters / NTB scanpix

meninger

Jeg har hørt flere uttale: «Klart vi må hjelpe de syriske flyktningene. Dette er jo de ekte flyktningene!» De ekte flyktningene…. Var ikke alle flyktningene som våre myndigheter har klarert oppgjennom årene «ekte»? Er det for at syrerne, godt «ispedd» afgahnere, irakere og andre nasjonaliteter, kommer vandrende til fots og bare unntaksvis får reise med buss og tog? Det hele blir liksom mere «visuelt» med en vandrende flyktningestrøm. Det gir assosiasjoner til slutten av andre verdenskrig da millioner av sivile tyskere ble drevet ut av Øst-Europa, til fots. Internasjonale medier bidrar også sterkt med bilder og reportasjer. Bildet av «gutten på stranda» minner meg om bildene fra Vietnam-krigen, bilder som bidro til å snu den amerikanske opinionen mot den amerikanske krigføringen i Vietnam. Bilder fra My Lai-massakren i 1968 og bilder av barn som offer for napalm-bombing på 1970-tallet.

De syriske flyktningene «surfer» på en bølge av velvilje i hele Nord-Vesteuropa, men hvor lenge vil det vare? Hvor lenge vil deres status som «ekte» flyktninger bestå? Nye katastrofer står nok «på vent», for er det noe fra vitenskapens verden jeg tror på så er det følgende: «Arten homo sapiens sapiens (mennesket på Jorden) har ikke endret seg vesentlig de siste 10.000 årene. Lite tyder på at arten vil endre seg vesentlig de neste 1000 årene». Vi har den samme tankegangen som våre forfedre, og vi gjør etter hvert de samme tabbene. Og ettersom folketallet på Jorden øker, så øker også konfliktene. I Midt-Østen står Egypt for tur til en «blodig vår», og de flyktningestrømmene vil neppe bli noe mindre enn de vi ser i dag. Så spørs det om disse «ekte» flyktningene får den samme varme velkomsten i Nord-Vesteuropa som de syriske. For når det gjelder permanent bosetting av flyktninger så er det Tyskland, Nederland og Skandinavia som er attraktiv.

Det store spørsmål i Norge i dag er: Hvor skal vi gjøre av alle flyktningene? Kjellere og loft er foreslått, men da bryter vi med det sosialdemokratiske likhetsprinsippet. Selvfølgelig skal disse «ekte» flyktningene ha det like «greit» som oss. Nedlagte skoler og gamle helseinstitusjoner duger ikke. Et problem er også at vi allerede har 5.500 ikke fult så «ekte» flyktninger som også venter på sin «plass i samfunnet.» Arbeiderpartiets mange nybakte ordførere rundt om i det ganske land får virkelig noe å bryne seg på. UDI-direktør Frode Forfang uttalte nylig følgende til DB: «NÅ har vi alt under kontroll, men det er en smertegrense et sted der fremme.»