Bør ta en tenkepause

Tromsø kommune trenger ikke en sentrumsplan som har detaljregulert absolutt alle forhold.
meninger

Fylkeskommunen har levert innsigelser mot Sentrumsplanen. Bakgrunnen for protesten er at kommunen har levert en serie temakart som kan gi utbyggerne muligheter til å føre opp bygninger i full høyde. En setning som viser til plan- og bygningsloven, kan gjøre kartene juridisk bindende. Fylkesråd Synnøve Søndergård, som har en innsigelse, ønsker ikke bygninger i åtte etasjer rundt hele Skansen dersom trehusene brenner. Det er ikke første gang det blir debatt om denne planen, og uenigheten om tolkningen av de såkalte temakartene gjør det nødvendig med en tenkepause.

Slike tenkepauser er gjennomført tidligere. Noen ganger er det fornuftig å bruke litt ekstra tid på å rydde alle misforståelser av veien. Det er neppe mulig å legge fram en plan hvor alle bakgårder og tomter er regulert til minste detalj. Derfor et det reist en debatt om hvorvidt sentrum skal fylles med høyhus. Så langt har debatten ikke gitt noen fullgod avklaring på hvor høye høyhus det skal være lov til å bygge. Den fremtidige utviklingen av sentrum er et spørsmål om smak og bruk av politisk skjønn. Tromsøværinger som støttet byggingen av Sentrum Terrasse er ikke like begeistret for byggverket slik det står i dag. Det er blitt en tanke for høyt.

Det må fortsatt være rom for å bruke politisk skjønn i plansaker. I dag har en rekke utbyggere ønsker og planer om å bygge blokker. Interessen for å kjøpe leiligheter i og rundt sentrum har vært stor. Prisene har vært høye, men det er slett ikke sikkert det blir slik i fremtiden. Derfor er det fornuftig å gi rom for et nødvendig skjønn til enhver tid. I så måte er de såkalte temakartene, som er juridisk bindende, ingen god idé. I sin ytterste konsekvens kan det føre til at utbyggere legger planene på is for å vente på en anledning til å utnytte maks byggehøyde.

En tenkepause kan være en fornuftige tanke. Forutsetningen må være at politikerne ber om at en rekke spørsmål avklares innenfor en gitt tidsfrist. Hvordan byens sentrum skal se ut i fremtiden, er noe de alle fleste har en mening om. Noen liker høye hus – andre gjør det overhodet ikke. Noen kaller Tromsø for en stygg by, mens andre har et litt mer nyansert syn på hvordan byutviklingen har vært og skal bli. I jobben med å lage en plan for hvor det kan bygges nytt, er det et poeng å ikke ha for bastante løsninger.

Selvsagt er det et poeng å tegne kart for hvordan et område kan se ut. Det gir tromsøværinger flest og politikere et godt utgangspunkt for debatt og engasjement. Tromsø kommune trenger ikke en sentrumsplan som har detaljregulert absolutt alle forhold. Det kan hende at fremtidige generasjoner har ønsker om å utvikle byen i en annen retning enn dagens politikere. For å ta hensyn til fremtidens politikere kan det være et poeng å gi større rom for skjønn slik at fremtidige krefter også får en mulighet til å forme deler av byen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger