Nazibrøler

meninger

Fra kommunestyrets talerstol, klistret Frps Bjørn-Gunnar Jørgensen nazistempelet på partiet Rødt. Det førte til at ordføreren svingte klubben, og til krav fra varaordføreren om Jørgensens avgang som leder for kontrollutvalget.

Hovedpersonen selv beklager ikke uttalelsen som falt om partiet Rødt på onsdag: "De er et parti som ikke er et minutt bedre enn nazistene under krigen". Ordene falt under behandlingen av premissene for økonomiplanen for 2011-2014.

Følg debatten: Hva synes du om Jørgensens utspill?

Flere i salen reagerte på utspillet fra Bjørn-Gunnar Jørgensen. Også hans egen partikollega, Jan Blomseth, ga uttrykk for at Jørgensen gikk for langt i sin sammenligning mellom Rødt og nazistene. På itromso.no torsdag ba varaordfører Gunhild Johansen (SV) Bjørn-Gunnar Jørgensen vurdere å trekke seg fra ledervervet i kontrollutvalget i Tromsø.

Jørgensen innrømmer at utsagnet ikke er helt "klokkerent", men mener samtidig at "man må kunne tåle litt frisk debatt i kommunestyret". Men beklage vil han altså ikke.

Les også: Jørgensen vil ikke trekke seg.

Her bommet Frp-politikeren grovt. Først på "hoppkanten", da utsagnet falt fra talerstolen. Dernest i "nedslaget", da han nektet å beklage ordene som falt. Det er to ukloke valg, som kan føre til oppvask og smekk på fingrene for Bjørn-Gunnar Jørgensen.

Les første sak: - Rødt er ikke bedre enn nazistene.

Ett er naziutspillet, som i seg selv er unødvendig, umusikalsk og dumt. Verre er det at han ikke vil beklage det verbale overtrampet. Hadde han gjort det, ville han kommet ut av det hele med en litt mindre ripe i lakken.

Les også: Nazihets har provosert før i Tromsø.

En kommunepolitiker kan ikke ukritisk si hva som helst fra talerstolen i kommunestyret - spesielt ikke når han ivaretar posisjonen som leder for kontrollutvalget, den kommunale "vaktbikkjen". Sammenligningene med naziregimet under andre verdenskrig er dessuten både forslitt, uten den store injurierende kraften og derfor helt unødvendig. Det legger den politiske debatten på et skuffende lavt nivå.

Det er åpenbart på sin plass med en refs av kontrollutvalgets leder etter den famøse naziuttalelsen fra kommunestyrets talerstol. Samtidig er det neppe uklokt av Bjørn-Gunnar Jørgensen selv å komme på banen med en beklagelse så fort som mulig.