Sideblikk:

Jul - hele året

Bjørn Andreassen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

blogg

«Så var det jul igjen – og så var det jul igjen – og jula varer helt til påske». Du og jeg kan synge det så mye vi vil, men det er selvfølgelig ikke slik. Ut fra kjøpekraften til de fleste her til lands, så er det så å si jul – hele året.

For penger og kjøpelysten sitter løst i de møblerte hjem, og det man har lyst på – og ofte slett ikke bruk for, blir kjøpt. Ofte på impuls der kjøpslysten blir trigget av handelsstandens stadig friskere påfunn for å få deg og meg på handlekroken. Daglige blir fristende tilbud lagt ut – og vi havner dermed selvfølgelig for ofte i kjøpsmodus. Og førjulstida topper det hele med en heftig handelsrus. Men resultatet av kjøpekraftens helårlige rus, er at det eneste som blir stappfulle i mange hjem – er garderober og kjøleskap. Men som kjent så har klær som henger i garderoben en tendens til å krympe. For i løpet av ett år, to eller tre, så blir de ofte ubehagelig trange. Det er nesten slik at klær burde ha samme regler som maten i kjøleskapet. Datostempling, og best før.

Det er selvfølgelig en kombinasjon av kjøpelyst og stor kjøpekraft, som gir slik handlelyst. Og der må kjøpekrafta ta brorparten av skylden for overfloden vi boltrer oss i, og der resultatet blir godt synlig når årstiden kommer der sola skinner, fuglene kvitrer og vi vandrer rundt i shorts og sandaler. Da blir resultatet av kjøpekraften og kjøpelystens daglige handleorgier, ganske så synlig. Men på den annen side, så har vi vel alltid sett på idealvekta som en streng pekefinger, som ikke fanger opp trivselsvekta – som god mat og drikke gir? Noen hevder at idealvekta kanskje er ei litt usosial vekt, som stort sett peker på lite trivelige matoppskrifter? Ofte kalt diett. Oppskrifter som ikke alltid er like populære. I alle fall i jula.


Kommentaren

Beklager å ødelegge den gode julestemningen

Vi har snart lagt nok et år bak oss, et år som for de fleste har inneholdt en salig miks av opp- og nedturer. For noen har det vært ekstra tøft.

 

I næringslivet – og i det offentlige, er det også en form for julegavesirkus hele året. Tittelen direktør er ikke lengre en tittel som kun toppsjefer har. Nå deles tittelen ut i fleng. Stort sett som et virkemiddel for å få opp lønnen til personer som bedrifter – og det offentlige, av ulike årsaker ønsker å belønne. Småsjefer som ikke blir berørt, er heller ikke negative til lemeninvasjonen av direktørtittelen – og dens haleheng. Økt lønn. For når lønnen øker til de som får tildelt en direktørtittel, så drypper det på klokkeren, slik at de med sjeftitler – som ligger litt under direktør, også får en kikk i lønnsposen. Dermed er de fleste såre fornøyd med at bedriften endrer tittelbruken på diverse fagsjefer – til fagdirektører.

Kanskje er en av de mest gavmilde helårsnisser vår aktive statsminister Erna Solberg. Hun reiser verden rundt og deler ut penger i øst og vest. Og det – stort sett i land som ikke har den pondus og kjøpekraft du og æ er bortskjemt med. Verken på individnivå eller på statsnivå. Det kan se ut som om hennes gavmildhet gjør slik at hun – oftere enn de flest statsledere, blir invitert på møter der lille Norge egentlig ikke har så mye der å gjøre. Bortsett fra at statslommeboka har en tendens til å flagre åpen forbi, mens millioner triller ut. Og det er kanskje årsaken til at Erna får komme og prate til lutfattige folk – og land? Ofte om det lille Norge mener må gjøres for å bedre levevilkårene. Antakelig ei utfordring vi kan mye om. I likhet med mye annet av økonomiske utfordringer fattige land sliter å finne løsninger på. Selv om det er cirka 70 år siden vi var et av de fattigste land i Europa. Det er kanskje ikke uten grunn at mange hevder at vi nordmenn har i overkant mye selvtillit – og kanskje noe mindre selvinnsikt? I så fall kanskje en litt uheldig kombinasjon?


Debatt:

«Fake jul» med plastjuletre?

En av tre nordmenn velger nå et juletre av plast fremfor et ekte tre. Er det flere allergikere, eller har vi latt oss inspirere av Melania Trump?

 

Vel, vel. Vi kan uansett slå fast at du og jeg – og resten av dem som bor i møblerte hjem rundt om på planeten, fortsatt lever ett liv der nisselua er godt trukket ned. Både over øyner og ører. Hele året. Det ser vi til gagns når de rike landene – og du og jeg, skal fire litt på goder, og enes om tiltak som kan gjøre noe for de fattige – og en skadeskutt planet. Det er i sannhet en svært vanskelig øvelse å få til.

Det spesielle med vår juletid – her oppe i nord, er at juletiden kommer på den tiden i året vi har de mørkeste og kaldeste dager. Vi er midt i mørketiden. Men samtidig er det antakelig den måneden i året da du og jeg opplever – og gir, «mykje lys og mykje varme». Så på en måte snur julerelasjoner mørketiden til å bli ei noe annerledes varm og lys tid.

Avslutningsvis så er det vel slik at de fleste av oss vet hva som skal til for å leve ett sunnere og mer miljøvennlig liv. Men det blir nok som med det meste. Med tanken – og praten. Og så er det vel slik at den viktigste trivselsfaktor – for de aller fleste, er tette og gode relasjoner med slekt og venner? Og den faktoren veier kanskje opp for andre mangler i livsstil? Og da lever vi kanskje sunt og lykkelig, nok? Med miljønisselua godt trukket ned over øyner og ører?

Eller hurr?

Med det i bakhodet, så tar vi fatt på den høytid og gode relasjonstid julen er – for de fleste av oss. Og så er vi takknemlig for at vi trakk vinnerloddet – og ble født i lille vakre, trygge og gode Norge. Et av verdens rikeste og beste land å bo – og leve i.

Ha ei Riktig God Jul og et særdeles Godt Nytt År.

blogg