4. november har Røde Kors vært til stede i Norge i 150 år, til stede for de mest sårbare. Det skal vi fortsette med. De lokale omsorgs- og beredskapsbehovene er store, kanskje større en noen gang. Det ser vi også her i Troms. Vår rolle i dagens flyktningkrise viser hvor aktuell og viktig vi er som samfunnsaktør og beredskapsorganisasjon. Røde Kors ble stiftet av regjeringssjef Frederik Stang i Kristiania i 1865. Selve søknadsbrevet ble godkjent av kongen i statsråd 4. november. Siden har organisasjonen hatt en grunnidé: at enkeltmennesker har ansvar for å hjelpe andre mennesker i nød, fordi statens ressurser ikke strekker til. Røde Kors skal dessuten hjelpe alle, uavhengig av etnisitet, religion og handlinger.

Disse grunntankene er høyest aktuelle i dag hvor vi ser at mange i Norge faller utenfor. Ensomhet er i ferd med å bli en humanitær utfordring i alle aldre, ikke minst blant de økende antall eldre. For mange ungdommer sliter også med skolefrafall og psykiske plager. Skillet mellom fattig og rik øker og gir dem med lav inntekt færre muligheter, særlig barna. Økt migrasjon gir integreringsutfordringer. Det samme gjør den betydelige økningen i antall flyktninger som nå skal finne seg til rette i det norske lokalsamfunnet, både de på vent i mottak og de som er bosatte.

Opp gjennom historien har Røde Kors tatt humanitære initiativ og ivaretatt enkeltmenneskers behov, der det offentlige Norge ikke har gjort det. Eksempelvis utdannet vi sykepleiere på slutten av 1800-tallet, bygget sykestuer – særlig i Nord-Norge – på 1920- og 1930-tallet, driftet et hospitalskip i Nord-Norge fra 1923–1938 og drev de første asylmottakene på 1980-tallet. På 1990-tallet hadde vi store kampanjer mot rasisme. I 2010 etablerte vi Helsesenter for papirløse. I disse dager drifter vi et eget akuttmottak i Oslo på oppdrag fra UDI, samt at vi er på en rekke akuttmottak rundt om i landet for å gi strømmen av nye asylsøkere omsorg og verdighet. På mottakene rundt i vårt fylke er Røde Kors- frivillige i full sving med å gi flyktningene en god mottakelse i et nytt land. De gjør en fantastisk innsats!

Gjennom 42.000 frivillige og 383 lokalforeninger er vi i hele landet. Det trengs. Vi bidrar til å trygge lokalsamfunn og redder liv gjennom flere hundre årlige beredskapsaksjoner, inkludert søk, redning og evakuering. Vi rykker raskt ut med lokale frivillige som kjenner de lokale forholdene. Samtidig har vi åpne møteplasser og nettverksaktiviteter for å forebygge og bekjempe ensomhet og ekskludering, slik som besøkstjeneste, leksehjelp, aktivitetsgrupper, norsktrening, flyktningguide, ferieleir for familier med svak økonomi, aktiviteter på asylmottak og egne barne- og ungdomsgrupper.

Her i Troms skal Røde Kors fortsette å være en viktig støtteaktør til myndighetene. I beredskapsarbeidet må vi, sammen med kommunene, ruste oss mot det økende ekstremværet vi vet kommer. I omsorgsarbeidet må vi stadig utvikle oss slik at vi fyller de offentlige velferdshullene. Og kanskje viktigst; I kraft av vår posisjon må vi avdekke humanitære behov, tale de svakes sak og arbeide for å sikre rettighetene til de mest sårbare i samfunnet. Myndighetene utfordrer oss i en krevende situasjon, vi tar utfordringen og frivillige stiller opp og tar solide tak for å hjelpe til. Befolkningen i Troms har gjort en kjempeinnsats med å samle inn penger, klær, mat og hygieneartikler og vi er klar til å bistå ytterligere der det trengs hjelp. Vi er og skal være en sprek 150-åring.

Til alle dere som er frivillige i Troms Røde Kors og ellers i landet: Gratulerer med 150-årsdagen, og tusen takk for at dere bruker fritiden deres på å hjelpe andre. Dere gjør Norge til et varmere samfunn.