Debatt:

Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Atter en gang er vi i ferd med å gå inn i årets største høytid, julen. Det er noe spesielt med julen, den skaper glede, spenning, forventning og selskap for og med familie og venner.

rus  Foto: Maria Steinsvik

debatt

Men julen har og en mørk bakside. Julen er den tid på året det drikkes mest alkohol til glede for noen, men uhygge og fortvilelse for mange. I desember måned dobler Vinmonopolet sin omsetning.

I mange hjem er juletradisjonene preget av høyt alkoholforbruk, som bidrar til å gjøre julefeiringen utrivelig, spesielt for barna.

Mens de fleste med glede ser frem til julefeiringen er det ca. 90.000 barn i Norge som gjør det motsatte, de gruer seg til jul, samtidig som de kanskje har en drøm og et håp om at julen i år ikke skal bli som i fjor og i forfjor hvor en eller begge foreldrene hadde drukket for mye alkohol allerede før julemiddagen.

I Norge er det 7 til 10 prosent av den voksne befolkning som har et avhengighets eller risikofylt forhold til alkohol, men det stopper ikke der. Hver av disse har familie, venner og andre i nære relasjoner, noe som betyr at godt over 1 million mennesker direkte eller indirekte lider av et høyt alkoholforbruk i samfunnet.

Dette skjer samtidig som politikere og organisasjoner åpner for en enda mer liberal alkoholpolitikk.

Det åpnes for alkohol på stadig nye arenaer. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke ønsker at det skal bli tillatt å selge alkohol på bensinstasjoner fordi noen innen denne bransjen sliter økonomisk. Det arbeides og for at bøndene, som binæring skal kunne produsere alkohol og selge fra egen gård. Ølsalg skal og redde norske idrettsarenaer som opplever sviktene tilskuertall. Det finnes snart ikke grenser for alle de forslag som fremmes og hvor alkoholen står sentralt for å «redde» utsatte bedrifter og sviktene tilskuertall på tribunene.

Det politiske Norge mener i stor grad at alkohol er næringspolitikk.

Nei, alkohol er helse og sosialpolitikk og politikerne mangler evne og vilje til å se alkoholpolitikken i et folkehelseperspektiv.

Så tilbake til julefeiringen.

I likhet med 17.mai er julen på mange måter barnas dag og høytid. La barna i år stå sentralt når julefeiringen planlegges. La et viktig spørsmål være, ikke hvor mange glass du tåler, men hvor mange glass barnet eller barna dine tåler. Barna tåler ingen glass, så la flaska stå uåpnet når barn er tilstede under feiringen. Det gagner deg og ikke minst, det gleder barna.

IOGT arrangerer hvert år aksjonen «Hvit Jul» hvor vi får voksne til å underskrive på at de ikke skal drikke alkohol i julen når barn er tilstede. Vi har fått tusenvis av underskrifter.

Tenk gjennom alt det negative alkoholen fører med seg og ikke minst, og ikke minst, gi ditt bidrag til at flest mulig av de 90.000 som gruer seg til julen i år få oppleve, når romjulen kommer at det å grue seg var ubegrunnet.

Ha en riktig god og hvit Jul.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

debatt