Kronikk

Alle ser mot nord

Med oljeprisfallet og økningen i arbeidsledighet i sør er det i nord det går bra.

Soloppgang ved Holmeslett gård, vinter, vakker himmel, Balsfjordfjell, januarlys, fargesprakende himmmel 

debatt

For en måned! For et Tromsø! Og ingen måned er så spekket av arrangementer. Rett før sola kommer hver eneste januar bringer Tromsø Internasjonale Filmfestival oss levende beretninger fra verden og fra Arktis. Historier om mennesker og om levesett. Om bygder og byer, om verdier og relasjoner. Så kommer sola og Arctic Frontiers.

Hver eneste januar bringer konferansen ledende internasjonale miljøer til Tromsø, for å dele og diskutere forskning og rette fokus på liv, bærekraft og verdiskapning i Arktis. Og ikke før har vi sagt farvel til ministre, forskere og ambassadører, før Nordlysfestivalen griper om hjertene våre og bringer oss inn i en musikkfest sammensatt av det vakreste Arktis kan by på.

Det er iskaldt denne januarmåneden. Men Tromsø blomstrer. Arrangementer som TIFF, Nordlysfestivalen og Arctic Frontiers henter de ypperste innen sine respektive felt til Ishavsbyen og Nordens Paris. Og vi er stolt vertskap.

Gratulerer til Arctic Frontiers med 10-årsjubileet! Arctic Frontiers har vært sentral i å sette dagsorden, og bidratt til å flytte arenaen for utforming av politikk og de store, sentrale debattene til Tromsø. Opprettelsen av konferansen sammenfalt med nordområdepolitikken som hadde sin forløsning ved Jonas Gahr Støres tale i 2005. Det bidro til at vi fikk en ledelse foran de andre arktiske nasjonene, og vi er stolte av at Arctic Frontiers har forvaltet den rollen så sterkt som de har.

For konferansen favner bredt: Politikk, forskning, næringsliv og lederskap for unge er stikkord som dekker konferansens temaer. Arctic Frontiers har evnet å kombinere grunnforskning og anvendt forskning med næringsutvikling og politikkutforming. I år har også Arctic Frontiers bestemt seg for å være mer åpen, mer utadrettet og sette et sterkere Tromsø-preg på konferansen. Derfor vil vi se spennende arrangementer under tittelen «Open Arctic». At disse er gratis og legges til sentrumsarenaer er flott og viser at konferansen har lyst å bruke byen. Det verdsettes sterkt!

Årets konferanse går tilbake i tid med sitt tema, «Industry and Environment», til den første konferansen. Vi ser særlig fram til sesjonene om det blå gullet: Havet. Vi vet alle at vi må legge bort tanken om at olja skal være størst og viktigst i fremtiden. For fremtiden ligger i havet, og i de marine ressursene som er enorme. Tromsø er den største fiskerikommunen og fiskeribyen i nord. Det fører med seg et veldig stort ansvar.

Hvordan skal vi møte det grønne og blå skiftet i økonomien? Det må vi snakke om, og løsningene må produseres. Her er Arctic Frontiers en sentral møteplass og debattarena.

Tromsø er i sitt vesen en internasjonal by, med 146 nasjoner representert. Nylig kom UiT–Norges arktiske universitet med på den prestisjefylte Times Higher Education sin liste over de 200 mest internasjonale universitetene i verden. Det gir oss igjen nye, store muligheter, og dem skal vi gripe.

Som kommune skal vi være mer internasjonal, og mer utadrettet. Vi vil delta mer aktivt i arrangement som preger og gleder byen, og ser fram til et tettere samarbeid med Arctic Frontiers i det kommende året.

«Alle» ser mot nord. Med oljeprisfallet og økningen i arbeidsledighet i sør er det i nord det går bra. Det er ingen tvil om at vi høster frukter av den aktive politikken som har vært ført.

I perioden som har gått siden starten av Arctic Frontiers har vi også fått etablert sekretariatet for Arktisk Råd og Arktisk Økonomisk Forum i Tromsø. Alt ligger til rette for at regjeringer uavhengig av farge skulle bruke Tromsø som aktiv base for arktisk politikkutforming. De senere år har imidlertid nordområdepolitikken i større grad slakket av. Den blå regjeringen har ikke den samme offensive, proaktive politikken på området. Reykjavik og Island har kommet etter med Arctic Circle og sin president i spissen – lik den norske utenriksministeren i sin tid gjorde for Arctic Frontiers.

Som nye ledere i Tromsø vil vi gjerne utfordre både utenriksminister og statsminister–hva gjør vi nå? Får vi til et sterkt samarbeid for fremtidens Tromsø som Arktisk hovedstad, for hele det sirkumpolare nord? Det vil kreve av oss og det vil kreve av dere. Svaret er at vi må være offensive. Tromsø må og skal utvikle statusen vi har som Arktisk hovedstad. Alle ser mot nord, og alt ligger til rette for å plukke opp ballen. Igjen.