Den forrige regjeringen (Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, altså Sosialistisk Venstreparti) innførte ordningen med ett hovedopptak i året. Noe som har ført til at det i dag i mange kommuner kun er barn som er født innen 31. august som har rett til barnehageplass. Tidligere i høst da statsbudsjettet for 2015 ble presentert, bevilget den regjeringen med Fremskrittspartiet (FrP) i spissen penger til hele 3.400 nye barnehageplasser rundt om i landet. Målet med dette var å sikre en plass også for barn som ikke har krav på det etter dagens regelverk. Barna som er født senere på enn 31. august risikerer i dag nemlig å ikke få barnehageplass ut fra kommunens økonomi og styring før de i verste fall er nærmere to år.

Regjeringen har nå sendt ut en høring med et forslag om å utvide denne retten for å gjelde barn født i september og oktober. I beste fall betyr det at barn født i september og oktober 2015 vil kunne få (rett) til pass høsten 2016. Dette vil kunne føre til en enklere hverdag for folk flest, og gjøre at om lag 9.600 ettåringen kan få rett til barnehageplass det året de fyller ett år. Det har noe å si for de foreldrene som får barn i september og oktober med henholdsvis 11 og 10 måneder. Vi i FrP ønsker et mer fleksibelt barnehageopptak, hvor målet er at alle ettåringer som trenger det, skal kunne få en plass.

FrPs mål vil fortsatt være løpende barnehageopptak gjennom hele året. Dette er noe vi tok initiativet til i barnehageforliket for over ti år siden, da de rød/grønne i praksis lot staten bestemme når det passer seg å få barn i Norge, altså før september. Dette er noe vi fortsatt vil jobbe for. Derfor er jeg svært glad for at alle kommuner i statsbudsjettet fikk penger til et mer fleksibelt barnehageopptak. Nå får vi bare håpe denne høringen får gjennomslag, slik at vi får etablert flere barnehageplasser og dermed barnehageplass til de ettåringene som har behov for det.