Sex må på timeplanen

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix 

debatt

Når lærerne skal ha seksualundervisning for elevene har de null formell kompetanse på dette. I lærerutdanningen er seksualitet ikke pensum. Undervisningstilbudet til elevene blir derfor et rent sjansespill.

En god seksualundervisning gjør elevene trygge på seg selv og sin egen kropp. Dette er viktig både i en læresituasjon og i resten av livet. Kjønnsidentitet og seksuell legning er vesentlig for mange menneskers identitet og former livene våre. Seksualundervisningen skal være normkritisk, mangfoldig og fokusere på grensesetting. For å oppnå dette, trenger lærerne de rette verktøyene.

Hvis lærerne ikke vet hvordan de skal gi seksualundervisning vil tilbudet variere ut fra lærerens kunnskap og egne holdninger. Alle elever har rett på et godt og likeverdig tilbud, og fortjener at læreren vet hva hen prater om.

Samfunnets syn på homofili, kjønnsidentitet og sex har endret seg drastisk de siste årene. I tillegg har internett blitt en viktig kilde til informasjon. Mange ungdommer lærer mye om sex fra internett og porno. Skolen må holde følge med samfunnet og utruste elevene med en kritisk sans og reflekterte holdninger.

I 2017 utvides lærerutdanningen med ett år, utdanningen er nå i en endringsfase. Elevene har ventet lenge nok på en ordentlig seksualundervisning. Tiden er inne for å gi lærerne den kompetansen de trenger.

Da Humanistisk Ungdoms landsmøte var samlet i helgen vedtok vi derfor denne uttalelsen. Vi krever at kunnskapsministeren tar seksualundervisning inn i lærerutdanningen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

debatt