Debatt

«Prognosene viser at vi har et krevende år foran oss»

Frp-leder og finansminister Siv Jensen takker velgerne etter å ha fått en god måling til jul. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

debatt

Arbeidsledighet er ikke bare tall, prosenter og statistikk. Det er enkeltskjebner som mister inntekter som finansierer familiens utgifter, og som mister arbeidsfellesskap og kolleger. Derfor var regjeringen tidlig ute da det kraftigste oljeprisfallet på 30 år rammet norsk økonomi.

Statsbudsjettet både for 2016 og for 2017 inneholder målrettede tiltakspakker mot ledighet på Sør- og Vestlandet og i de mest berørte bransjene.

Det skapes jobber raskt ved at vi bruker ekstra penger på vedlikehold av skoler og sykehus, og vei og bane for å bekjempe ledigheten. Dette på toppen av en allerede offensiv satsing på samferdsel, helse, kunnskap og politi.

Prognosene viser at vi har et krevende år foran oss. Men regjeringens politikk har bidratt vesentlig til at norsk økonomi har utviklet seg bedre enn mange fryktet da oljeprisen falt så kraftig. Både husholdninger og bedrifter ser lysere på fremtiden, og den registrerte ledigheten har gått ned i de fleste av landets fylker det siste året.

Selv om utviklingen er positiv skal vi aldri glemme at det er flere tusen dyktige mennesker i dette landet som står uten arbeid. Det å ha en jobb å gå til er viktig for den enkelte. Det utjevner forskjeller, gir valgfrihet og større muligheter for alle – og det er ikke minst viktig for både verdiskaping og velferd. Trygge arbeidsplasser til enda flere er derfor regjeringens viktigste jobb i året som kommer.

Vi vet at oljevirksomheten ikke vil være den samme motoren for økonomien som før. Utfordringene kan derfor ikke møtes med kortsiktige tiltak alene. De mange bedriftene jeg møter rundt om i landet opplever tøffe tak, men det er også et sterkt pågangsmot og optimisme.

Omstillingen handler derfor også om å tenke nytt og fremtidsrettet. Dette er statsbudsjettet preget av. Vi satser på investeringer i infrastruktur, forskning og innovasjon, vi reduserer skattene for å gjøre det mer lønnsomt å starte nye bedrifter og skape nye jobber. Slik styrker vi velferden i dag og trygger Norge for fremtiden.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

debatt