Private barnehager leverer et minst like bra tilbud som kommunen selv, men til en lavere pris for samfunnet. Likevel vil flere kommuner stenge mange av de private aktørene ute.

I Oslo og Trondheim har partiet Rødt fått flertallet med seg på at kommunen kun skal tillate at kommunen selv og ideelle aktører etablerer nye barnehageplasser.

For PBL er det kvaliteten på barnehagen, ikke eierskapet, som er viktig. Så vidt vi kjenner til er det ikke grunnlag for å hevde at én eierform gir bedre barnehager for barn og foreldre enn en annen. Det er derfor oppsiktsvekkende at lokalpolitikere i enkelte kommuner nærmest har startet en heksejakt på private barnehageeiere og beskyldt dem for å være mer opptatt av å tjene penger enn å lage gode barnehager.

Vi kjenner de offentlig godkjente private barnehager godt og vi vet at de gjennomgående leverer et godt tilbud til barn over hele landet, også i Tromsø. Dårlige barnehager må forbedre seg eller avvikles, uansett om de er drevet av en privat aktør eller kommunen selv.

Men det er altså ikke noe som tyder på at private barnehager leverer et dårligere tilbud:

Ifølge alle nasjonale foreldreundersøkelser er foreldrene med barn i private barnehager mer fornøyde med tilbudet enn foreldre med barn i kommunale barnehager.

• Resultatene for Tromsø viser at foreldre med barn i private barnehager er mer fornøyde med barnehagen sin enn foreldre med barn i kommunale barnehager.

• Private barnehager har jevnt over høyere andel pedagoger i barnehagen, noe forskningen viser er svært viktig for kvaliteten på tilbudet til barna.

• Ansatte i private barnehager bruker mer av arbeidstiden sin sammen med barna, ifølge undersøkelser som er gjort.

• Private barnehager har gjennomgående lavere sykefravær, forteller statistikken fra Statistisk sentralbyrå.

• Private barnehager setter i større grad inn vikarer ved sykdom enn kommunale barnehager.

Som landsdekkende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon inngår PBL tariffavtaler med arbeidstakerorganisasjonene, som sikrer de ansatte i private barnehager lønns- og arbeidsvilkår på nivå med vilkårene for ansatte i kommunale barnehager.

Norske kommuner bør derfor først og fremst være opptatt av at barnehagene, enten de er drevet av kommunen selv eller private, holder høy kvalitet. Sammen kan offentlig godkjente private og kommunale barnehager utvikle seg og gi byens innbyggere et enda bedre barnehagetilbud.