Lofoten, en billig sak å tape som skjuler en katastrofal oljepolitikk

Illustrasjonsfoto fra Henningsvær i Lofoten.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

debatt

iTromsø hadde en undersøkelse på trykk som viser at det er klart flertall i befolkningen mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Det bekrefter noe vi vet innerst inne, nemlig at når fossilpartiene AP, Frp og Høyre har gått med på å ikke bore etter olje i LoVeSe, har de gjort det vel vitende om at velgerne ikke kommer til å straffe dem for “nederlaget”.

Greit nok, men det skumle er at i bytte for å tape en sak de vet er upopulær, har de stått fritt til å la oljeselskapene bore overalt ellers.

Disse nye feltene vil sprenge klimamålene Norge har vedtatt, øke risikoen for de unike økosystemene i havet, og gjøre norsk økonomi fortsatt avhengig av en næring vi vet skal avvikles.

Med andre ord blir noe så fantastisk som å holde LoVeSe oljefritt brukt i et politisk spill der fossilpartiene taper en sak som er populær å tape, støttepartiene kan slå seg på brystet for et gjennomslag, samtidig som oljenæringen får fritt spillerom ellers siden stort sett bare MDG av partiene har interesse av å la oljedebatten handle om noe annet enn LoVeSe.

Det er kanskje en god deal for politikerne som går med på det, men for klima, miljø og selv norsk økonomi vil det ende i katastrofe.