Debatt

«Tar Røymo og Sæverud klar avstand fra nazistene?»

Denne helgen marsjerte nynazister i Kristiansand i en ulovlig demonstrasjon

Leder i FRI Troms, Stein Sebastian Fredriksen. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

debatt

Hovedbudskapet var at de vil ”homolobbyen” til livs. De vil skape en nordisk republikk hvor alle svartinger er sparket ut av landet og hvor alle som viker fra den heteronormative, hvite og ariske norm er uønsket.

Nylig bestemte politiet i Fredrikstad først at den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen skulle få marsjere gjennom plankebyens sentrum. Men da godt over 10.000 fredelige motdemonstranter meldte sin ankomst, fant politiet i Raymond-land ut at det ikke skulle bli noe av demonstrasjonen. Politiet i Østfold fryktet at motdemonstrantene ville utgjøre en voldstrussel og ga både nazistene og antirasistene nei til å ytre sin mening.

Nazistene er ikke tapt bak en vogn. Dermed reiste de til Kristiansand i stedet og hadde en ulovlig demonstrasjon mot ”homolobbyen” der i stedet. Dette er folk som vil både skeive folk og jøder til livs og som tidligere har tatt liv i Finland under demonstrasjoner for å vise at de mener alvor med sitt hat. Politiet i Kristiansand svarte på nazistenes ulovligheter med å beskytte dem med et stort kobbel av uniformert politi mens de marsjerte taktfast gjennom byen med hatefulle kamprop. En enslig og ubevæpnet motdemonstrant ble derimot arrestert, pålagt håndjern og ført bort. Han – alene – utgjorde en fare for nazistene, skal vi tolke politiet i Kristiansand rett.

Det som skjer i Sør-Norge i dag har skremmende klare paralleller med det som skjedde overalt i Europa på slutten av 1920-tallet og gjennom 1930-tallet. Adolf Hitlers propagandaapparat virket sterkt den gangen. Det er sterke krefter i gang i dag også. 9. april 1940 svarte norske motstandsfolk med å senke Blücher. I dag svarer politiet i Kristiansand med å beskytte nazistene mot en enslig, fredelig motdemonstrant.

I sommer har det vært arrangert pride-festivaler over hele Norge for å feire mangfoldet og for å kjempe mot hatet. I november skal vi arrangere Tromsø Arctic Pride og vi skal marsjere i tusentall gjennom Tromsøs gater for å feire at Tromsø er en by som setter pris på mangfoldet. Da vil vi vite at politiet med politimester Ole B. Sæverud og kommunens ledelse med ordfører Kristin Røymo tar klar avstand fra nynazistene. Vi har ingen tvil om at så er tilfelle, men vi trenger å få det bekreftet. Vi vil ha sikkerhet om at nynazistene er uønsket i Tromsøs gater og at vi kan gå i parade i Tromsø 11. november i trygghet.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

debatt