Det har i mange år vært et ynk å se syke folk sitte i snøkov og regn utenfor sykehusinngangen for å ta seg en røyk.

Jeg har mange ganger tenkt: Har virkelig ikke vårt store, mangfoldige og ikke minst dyre helsevesen noe annet å tilby disse menneskene? Er du passert 70 år så er du statistisk inne i ditt siste 10-år her i livet.

En slags tvangsavvenning

Mange av dem som hutrer i inngangspartiet på sykehuset er i denne fasen. Slik jeg ser det så er dette et ledd i tvangs-avvenning av røykere. Man kan spørre: Vil ikke tvangsavvenning av et menneske som har røyka i 50 år være et sjokk for kroppen – i tillegg til sykdommen som har ført til innleggelse? Røykerommene var og er – etter min mening – også et ledd i tvangs-avvenning. De er som regel uten vinduer som kan åpnes, og totalt uten avtrekksvifter. Hvordan tror dere det er mulig å arbeide i et restaurantkjøkken eller storkjøkken med stekeos av mange slag? Avtrekksvifter, selvfølgelig, kraftige avtrekksvifter. Vi bruker avtrekksvifte over komfyren hjemme hver dag, – det er en selvfølgelig ting. At tobakksrøyking er helseskadelig i det lange løp, er hevet over tvil. Men det er mye her i livet som også er helseskadelig men som på ingen måte blir fokusert på som røyking.

Ikke-røykere var sjelden kost

Er folk i aldersgruppen 30 til 40 år i dag klar over hvor vanlig tobakksrøyking var før i tiden? En ikke-røyker i 1960 var minst like sjelden som en røyker er i dag. Jeg har vært ikke-røyker hele livet, og jeg forundret meg over røykerne som bare kunne ta seg en røyk og en kopp kaffe og så var de «fit for fight”. Under akkordarbeid (som var svært vanlig før i tiden) hendte det ofte at man hoppet over spisepausen og heller tok røyk- og kaffepause.

Pils og karbonadesmørbrød

Mye har forandret seg siden 1950-60-tallet. Da ble det røyka tobakk av omtrent alle, man røyka overalt og til alle tider. Bare bla opp i gamle fotoalbumer og tell askebegrene på kaffebordet i ”lille Olav sin barnedåp”. Skulle du derimot på denne t1iden ta deg ett glass pils, som i dag er den naturligste ting av verden, ja da krevdes det pent antrekk, pen oppførsel og et karbonadesmørbrød.