Debatt

«Sentrum representerer vårt viktigste møtepunkt, byens sjel og identitet»

Ingen i verden er bedre på å være Tromsø. Det gir muligheter.

Veronica Evertsen, Sindre Helmersen, Kristin Røymo og nyansatt daglig leder, Trude Ørpetvedt  Foto: Martin Lægland

debatt

Noen byer bare lever. Det spirer og gror. Uventede ting skjer. Vi blir overrasket og inspirerte, og får nye ideer. Tenk på Highland Park i New York, hvor man bygget en flere kilometer lang promenade, park og kulturarena på de gamle toglinjene på Manhattan. 15 meter over bakken.

Tenk på markedsføringen av Stockholm som Capital of Scandinavia, tenk på matkulturen i San Sebastian, eller tenk på Tromsø, hvor mulighetene er mange og hvor vi på vår måte kan forsterke byen som arktisk hovedstad.

Det var tanken da Tromsø Sentrum AS ble dannet. Et partnerskapet mellom Tromsø kommune, byens gårdeiere og handelsstanden, som skal gi byen vår et ordentlig løft inn i fremtiden. Tanken er å profesjonalisere samhandlingen og driften av sentrum, hvor butikkmiks, felles drivere og felles markedskommunikasjon er kjernen.

Slik skal vi sammen utvikle et attraktivt sentrum og skape nye arbeidsplasser. Partnerskapet bygges på en helt ny måte, hvor vi samler vår felles kunnskap til samarbeid og dialog.

For Tromsø er unikt. Kombinasjonen av et kompakt, urbant bysentrum med nærhet til naturen er enestående. Sentrum representerer vårt viktigste møtepunkt, byens sjel og identitet. Og byen lever. Det spirer og gror. Det bygges som aldri før, og bykjernen er både reiselivsmål, handelsområde, kulturarena, boligområde og forretnings- og næringslivsknutepunkt. Nesten som Highline Park. Bare bedre og mer nordnorsk.

Likevel: Det er ikke en enkel oppgave å forvalte, utvikle og forene alle de grønne spirene i Tromsø. En overordnet målsetting og det brede engasjementet må spille sammen. Det kan ikke bli enten eller denne gangen.

En vesentlig utfordring for alt sentrumsarbeid er at «noen» har ansvaret, uten av man vet hvem «noen» er. Om man vet hvem «noen» er, kan det være vanskelig å forplikte disse. Derfor er Tromsø Sentrum AS etablert. Vi formaliserer samarbeidet mellom det offentlige og det private, slik at vi kan identifisere og forplikte «noen», som dermed får ansvaret og effektivt kan gjøre jobben.

Men hvordan skapes mer byliv? Hvordan gjøres byen mer attraktiv for innbyggere og besøkende? Hvordan sikres tilgjengelighet for alt og alle? Vår løsning starter med samarbeid, et sted å feste blikket og noe å styre etter.

Tromsø Sentrum AS tror på klare forventninger, roller og et bedre økonomisk fundament. Slik skal vi oppnå økt deltakelse fra våre partnere, samt flere aktiviteter og arrangementer som skaper liv i sentrum. Da skaper vi også en grobunn for økte investeringer i både uteområder, spennende butikker, spisesteder, kulturtilbud og nybygg. En positiv spiral settes i gang.

Vi må heller ikke glemme at engasjement smitter. Det ligger mye kraft i det å ville og det å våge å prøve. Kanskje det er på tide at vi sammen er litt uredde, og finner fram historiene og fremtidsideene om Tromsø som samler oss rundt leirbålet? Og når morgenen gryr, så setter vi dem ut i livet. Sammen.

Tromsø Sentrum skal jobbe for et attraktivt og levende sentrum. Vi skal sørge for å sette små og store prosjekter ut i live, vi skal koordinere og markedsføre våre felles aktiviteter og markedskampanjer. Alt for å tiltrekke flere til byen, og for å gjøre sentrum levende. Vår felles visjon er et levende og attraktivt bysentrum. For sentrumsmiljøet har alt å vinne på å løfte sentrum i samlet flokk.

Vi har ikke noe valg. For noen byer bare lever. Det spirer og gror. Uventede ting skjer. Vi blir overrasket og inspirerte, og får nye ideer. Som i Tromsø.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

debatt