Det bygges og utvikles i Tromsø sentrum om dagen og vi gleder oss over at byen fornyes og vedlikeholdes. Flere mennesker bor sentralt, og det er et uttalt politisk mål at enda flere folk skal bo sentralt for å minske behov for transport, og dermed bidra til redusert forurensing.

Globale mål er viktig, men lokale mål, med lokal tilrettelegging er minst like viktig i hverdagslivet vårt. Bomiljøet er vesentlig, særlig for oss som har små barn som vil ut og leke.

Dersom kommunen på alvor ønsker at vi skal bo i bykjernen, må omgivelsene være så trygge og innbydende at vi faktisk vil bo der og ikke flytte ut når familien vokser. Flere vil også komme til å bo i leiligheter uten hage, så behovet for gode lekeplasser i sentrum er jo enda viktigere enn i bydelene rundt.

Det er startet et opprop for å få bedre lekeplasser i Tromsø sentrum, startet av fortvilte foreldre som opplever at de få lekeplassene vi har verken er funksjonelle eller trygge. Vi er helt enig og tilfører at de heller ikke er spesielt utfordrende eller morsomme.

På reiser til andre byer har vi også lagt merke til at lekeplasser i bykjernene er en viktig del av bomiljøet. Det er langt flere, bedre og kulerer lekeplasser hvor estetikk også er ivaretatt. Lekeplassene blir på mange måter et samlingspunkt, for store og små.

I forbindelse med fornyelse av Domkirkeparken, foreslo bydelsrådet til kommunen at grøntområdet bak Domkirka kunne bli en fin plass for lek. Det ble ikke aktuelt av flere grunner. Ved spørsmål til kommunen er svaret at det ikke foreligger konkrete planer om å etablere nye lekeplasser.

Ansvaret for bygging av lekeplasser ligger hos utbyggere som etablerer nye bygg med boliger i, da de er forpliktet til å etablere lekeområder som en del av prosjektene sine. Disse er det ikke så lett å få kjennskap til, men vi har en mistanke om at det blir en minimumsløsning. Det er andre muligheter for lekeplasser, eller plasser for lek, men vi har ikke sett dette tegnet inn eller planlagt på noen oversikter. Vi foreslår derfor noen alternativer.

• Området vest for nye havneterminalen ved Roald Amundsens plass er et grøntområde som kunne vært aktuelt. Prostneset altså. Dette har for øvrig også blitt nevnt de siste dagene i media som mulig plassering.

• Erling Bangsunds plass utenfor Kulturhuset, et område de fleste bare passerer, kunne huset en lekeplass. Kulturhuset er jo et sted som barn stadig besøker, så det ville passet godt med et lekeområde utenfor.

• Sist, men ikke minst bør området utenfor nye Tromsø Museum få en lekeplass som inviterer til besøk både fra nabolagsbarn og barn fra Kroken, Kristiansand og Kina. Museumsbygningen skal nok ut på arkitektkonkurranse. La også området utenfor få bli et fantastisk kult område for små og store barn. Det bør ikke være vanskelig å finne et godt tema for en lekeplass med vår nordnorske historie, natur og næringsliv som inspirasjon. Plasseringen vil være helt ideell mellom museet, kunstforeninga og Polaria.

Vi vil utfordre kommunen til å ta tak i dette nå som byen bygges ut for å sikre at ikke alle åpne rom blir tatt til boligbygging, og at lekeplassene som etableres ikke bare blir ei sklie og ei sandkasse i et hjørne. I tillegg bør lekeplassene også fungere når barna vokser og ikke bare være for de aller minste.

Ambisjonen bør ikke være mindre enn at sentrum får lekeplasser som barna maser om å få dra til!