Debatt

Les Hilmarsens svar til Høgli i Alfheim-konflikten: – Takk, Super-Tom

Øyvind Hilmarsen innrømmer at den gamle gode "store stå"-røsta hang litt igjen i hans innlegg om Alfheim stadion og TILs fremtidige hjemmebane.

Øyvind Hilmarsen  Foto: Tom Benjaminsen

debatt

Av en eller annen merkelig grunn føltes det OK å bli møtt av en slik som deg, når jeg spilte solo og hadde lagt meg altfor høyt opp og fram på banen. Du kan nesten si at jeg var så lysten på målet at jeg glemte å bygge opp angrepet. Og dermed endte jeg opp med å diskutere hårsveiser og utenomsportslige aktiviteter. Så med din gode hjelp skal jeg forsøke på nytt.

Jeg skal innrømme at den gode gamle store stå- røsta hang litt igjen i mitt innlegg om Alfheim stadion og TILs fremtidige hjemmebane. Det var krydret med en stor dose frustrasjon over den nedadgående statusen for TIL og for den bedrøvelige tabellsituasjonen for laget jeg har støttet siden det første opprykket til Tippeligaen.

Å forsvare Tromsø kommunes omfattende historiske støtte til TIL, har ikke alltid vært så lett. Det har vært mange politiske slag om støtten til Alfheim stadion og TIL. Hvorfor skal ikke andre idrettslag som for eksempel BKT og Tromsø Storm støttes i samme grad, spør mange med rette.

Jeg er svært glad for at du ikke støtter ideen til Morten Gamst Pedersen om ny stadion. Det er brukt mellom 300–400 millioner kroner i kostnader på å bygge og holde Alfheim stadion, siden TIL flyttet dit for om lag 30 år siden. Tromsø kommune har vært inne på stadionsiden og støttet Tromsø idrettslag hele veien. Spesielt når TIL har vært i økonomiske vanskeligheter.

Dette var spesielt ille etter Høgmos trenertid. Det var brukt penger som ikke fantes og det måtte ryddes kraftig opp. Det sliter dessverre TIL fortsatt med. Derfor ble jeg provosert av Høgmos støtte til ideen om ny stadion. Noen må faktisk betale for både overforbruket i hans trenertid og for en ny stadion. Samtidig vil verdien av hele Alfheim stadion falle drastisk om TIL flytter.

I konkurranse med andre norske lag, er det nødvendig å få ned stadionkostnadene for TIL. Kostnadene er på om lag 7–8 millioner kroner per år. Noen andre norske eliteserielag lag får leie sine arenaer tilnærmet gratis.

Sparebanken Nord-Norge og Troms Kraft AS, sammen med lokalt næringsliv, har stilt opp for TIL i tykt og tynt. Innbyggerne i regionen har bidratt indirekte gjennom lokale skatter til Tromsø kommune, strømregningen og rentene på huslånene sine. Det er noe å reflektere over for alle og enhver.

Et nytt slag er i emning, nemlig ny reguleringsplan for hele Alfheim-området. Området skal bygges kraftig ut, for å få ned gjelden i stadionselskapet Alfheim stadion II AS. En slik utbygging vil gi betydelig bedre rammebetingelser for Tromsø idrettslag.

Dette tidkrevende og kostbare arbeidet blir vanskeliggjort av utspillet til Gamst Pedersen. Gamsten er ingen hvemsomhelst og TIL og Nord-Norges største fotballprofil, sammen med deg.

Alfheim-området har historisk vært Tromsøs sted for idrett, forlystelser og moro. Anlegg har kommet og gått. Alfheim svømmehall og Alfheim stadion står der i dag med en nedlagt grusbanen imellom seg. Et område sentralt i Tromsø avsatt til barn, unge og annen lek.

Dersom TIL skal flytte hjemmebane, forsvinner hele grunnlaget for arbeidet med omregulering av Alfheim-området til boligformål. Jeg tror innbyggerne i området heller vil ha Alfheim som idretts- og lekeplass, enn som nytt og tett bygget boligområdet.

Så risikoen for at hele reguleringsplanen ikke blir vedtatt, øker med utspillet til Gamst Pedersen og med den aktive støtten fra Høgmo.

Utspillet undergraver det langsiktige samarbeid mellom kommunen og Tromsø idrettslag. Det er meget alvorlig for TIL sin fremtid. Overskuddet fra tomtesalget kan tas i utbytte til aksjonærene og ikke brukes til å nedbetale gjeld i Alfheim stadion II AS. Dermed kommer hele prosessen i mindre grad til nytte for TIL.

Derfor synes jeg utspillet var uklokt, selv om også fotballspillere selvfølgelig har rett til å komme med slike utspill. Noe annet har jeg ikke sagt. Det hadde vært smart å sette seg skikkelig inn i denne komplekse historien og saken, før en profesjonell stjernespiller som Gamst Pedersen med støtte fra Høgmo, drar i gang en debatt om ny arena.

Historien om Stabæk og Telenor Arena viser hvor ille det kan gå. Det viser også hvor riktig det var å begrave ideen omkring ny stadion i Gullegget og heller satse på Alfheim stadion. Derfor er jeg glad du ikke støtter tankene om ny stadion.

Hvorfor rive en god stadion verdt flere hundre millioner? Hvem i all verden skulle dekke kostnaden for en ny stadion? Bare det å foreslå noe slikt viser en mangel på kunnskap om den økonomiske virkeligheten som TIL som arbeidsgiver står overfor.

Det var hyggelig å bli vist oppmerksomhet fra deg, selveste «Super-Tom». Det er jo ikke hverdagskost at et innlegg i ei lokal avis i Nord-Norge, får oppmerksomhet ned til selveste København.

Godt at en dyktig forsvarsspiller tar kommende lagkamerat Gamst Pedersen i forsvar. Lagspillet fungerer tydeligvis allerede godt mellom Alfheim og Parken. Det lover godt for kommende sesonger.

Din påstand om at jeg har brukt alder mot Gamst Pedersen eller Høgmo, er feil. Jeg har ikke nevnt alder noe sted. At Gamst Pedersen er på tampen av sin karriere, er det vel ikke noen tvil om, men jeg skal beklage at jeg skrev at han er avdanket. Det var ikke riktig å gjøre.

Offerrollen kler verken deg eller andre profesjonelle fotballspillere spesielt godt. Det er få yrkesgrupper som har så gode vilkår som dere, samtidig som dere er forbilder med stjernestatus lokalt og nasjonalt. Derfor synes jeg det kan kreves litt større aktsomhet og kunnskap når en nasjonal stjernespilleren som Gamst Pedersen igjen reiser debatt om ny stadion og ny hjemmebane for TIL.

Når formen til Gamst Pedersen er som nå, så skulle jeg ønske at han fortsetter å spille på Alfheim i 10 år til sammen med deg. Ingenting hadde vært bedre. Jeg ser også fram til å se deg tilbake i forsvaret i TIL. Hjemmebanen Fort Alfheim må igjen blir fryktet av alle motstanderne i Eliteserien og i Europa.