Det er med stor interesse vi leser Øyvind Hilmarsens innlegg i iTromsø den 18. april hvor han blant annet etterlyser en strategi for næringsutvikling av Grøtsund, et arbeid som allerede er godt i gang.

Byggetrinn 1 av Grøtsund havne- og industriområde stod ferdig i 2014 med 130 meter dypvannskai og 90 mål utfylt kai- og bakareal. Totalt ble det investert nærmere 400 millioner kroner for å betjene en voksende olje- og gassindustri i nord. Samtidig halverte oljeprisen seg i løpet av andre halvår 2014 og dermed forsvant også selskapenes investeringslyst og mulighet. Siden den gang har det likevel vært en del aktivitet på Grøtsund. Blant annet var området logistikkbase for vindmølleparken som nå er reist på Kvaløya, men inntektene fra ulike aktiviteter har knapt dekt kapitalkostnadene.

Tilrettelegging for maritim næringsutvikling er ett av tre satsingsområder i Tromsø Havn sin reviderte strategi, vedtatt desember 2019, og derfor er vi også svært opptatt av å utrede hvilken maritim aktivitet vi kan skape ved Grøtsund. Med kun 90 av totalt 1.500 mål utnyttet er potensialet enormt!

Havnesjef Jørn-Even Hanssen. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Med dette bakteppet ble det høsten 2019 nedsatt et prosjekt med formål om å lage en masterplan for Grøtsund. Prosjektet, bestående av næringslivet, Tromsø Havn, Tromsø kommune og fylkeskommunen, skal levere sin anbefaling om få måneder. Uten at endelige konklusjoner har blitt trukket, ser vi som Hilmarsen at området har et stort potensiale og kan bli byens og regionens fremtidige industrimiljø, slik som Mo Industripark har blitt for Sør-Helgeland og Risavika for Stavangerregionen.

Vi mener området er velegnet for tunge og arealkrevende maritime operasjoner. Området har et betydelig potensial til å bli et samlingssted for mekanisk industri som bl.a. kan betjene den store flåten av fiskefartøy som daglig besøker eller passerer Tromsø, som logistikkbase for oppdretts- og energinæringen og mottak av plast fra fiskeri og havbruk som Senter for hav og arktis etterlyser, for å nevne noe.

Prosjektet har fokus på å avdekke hvilke behov næringslivet har i dag og fremover, og her viser det seg at mange aktører ville foretrukket Grøtsund dersom det hadde eksistert et godt tilbud. Det handler både om områdets beskaffenhet og ikke minst nærheten til Tromsø by med alt den har å by på av infrastruktur, forskningsmiljø, tilgang på arbeidskraft, kulturliv osv. Næringslivet opplever i dag arealknapphet og det er få andre maritime industriområder i denne skalaen tilgjengelig for fremtidig utvikling i kommunen. Vi tror derfor at en klynge av industrivirksomheter på Grøtsund samlet vil kunne styrke tilbudet i regionen og skape et sterkt lokalt industrimiljø.

Prosjektgruppen har gjennom arbeidet vært i kontakt med en rekke private virksomheter som er interesserte i å bidra til å skape aktivitet ved Grøtsund. Derfor både tror og håper vi at planene lar seg realisere i nært samarbeid mellom offentlige og private aktører.