De siste tiårene har forskjellene økt under skiftende regjeringer. Det har blitt kuttet i velferden til vanlige folk mens de rikeste har fått skattekutt.

Under den forrige rødgrønne regjeringen, bestående av SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, ble høyresidas skattepolitikk videreført. I stedet for å ta et oppgjør med høyrepolitikken ble man bare et åtte år langt pauseinnslag.

Dette vil ikke Rødt akseptere. Vi vil heller bruke makta på mer velferd til alle og å redusere forskjellene.

Selskapsskatten, som selskaper betaler av overskuddet sitt, har under Høyre, FrP, Venstre og KrF blitt kuttet fra 28 prosent til 22 prosent. Rødt foreslår å trappe opp selskapsskatten med ett prosentpoeng i året, til 26 prosent, i løpet av neste stortingsperiode.

En slik beskjeden opptrappingsplan vil gi 14,8 milliarder ekstra i felleskassa, som alene er mer enn nok til å fullfinansiere en tannhelsereform som gjør tannhelse helt gratis for alle innen fire år.

Mange er for gratis tannhelse, men tenker at det vil bli altfor dyrt. Men altså: en økning av selskapsskatten tilbake til et nivå under det den tidligere har vært på vil gi nok penger til gratis tannhelse til hele befolkningen! Det illustrerer hvor mye penger som har blitt gitt i skatteletter, primært til de rikeste.

I Norge er vi stolte av en velferdsstat som skal bidra til å holde oss friske og raske, og gi oss hjelp om vi er syke. Likevel har vi valgt å holde tennene adskilt fra resten av kroppen. Tannhelse har blitt et symbol på klasseskiller og sosial ulikhet. Det er ikke greit.

En ny levekårsundersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå viser at nesten en av fem med behov unngår besøket hos tannlegen fordi det ville blitt for dyrt. Arbeidsledige, uføre og studenter ligger over landssnittet blant dem som sier at de har et udekket behov for tannlegebehandling.

At man av en eller annen grunn har bestemt seg for at tilbudet om tannhelse skal være opp til markedet selv, bidrar til større sosiale helseforskjeller. Noen må ta opp forbrukslån for å gå til tannlegen. Noen få tjener på regjeringens tannhelse-politikk, men de aller fleste taper. La oss tette dette hullet i velferdsstaten.