Mange forstår ikke hvorfor regjeringen kom med så vage og til dels selvmotsigende tiltak, og hvorfor så mye skal være frivillig. Vi tror neppe det tar lang tid før regjeringen tvinges til å innse at skarpere lut må til og tvinges til å sette inn sterkere tiltak.

I januar 2021 var tiltakene mye sterkere enn nå, og viruset mindre smittsomt. Likevel tok det flere uker å få kontroll over smittesituasjonen som da var mye mindre kritisk. Nå må vi takle den nye, hyper-smittsomme omikron-mutasjonen av covid-19.

I januar 2021 var smittetallene stigende med risiko for at covid-19 skulle spre seg, og 4. januar innførte Solberg-regjeringen strenge, nasjonale smitteverntiltak, i forskrift, som vi alle måtte følge. Innleggelsestallene på grunn av covid-19 var da rundt 120 i uken.

I første uke av januar døde 36 personer av covid. Det ble da som resultat av kraftfulle tiltak i løpet av noen uker oppnådd kontroll med et fall i innleggelsestall fra en topp på rundt 160 i uke 2 til rundt 80 først rundt midten av februar. Dødstallene falt også fra 45 døde i uke 2 til 10–15 døde i uken fem uker senere.

Nå er situasjonen mer alvorlig enn i januar med mange flere innlagte (262 pr. 3. desember), økende antall som trenger intensivbehandling og økende antall på respirator – og rundt 50 covid-dødsfall i uken. Mange sykehus har måttet stoppe planlagte behandlinger og personalet er utkjørt både på sykehusene og i mange kommuner.

Likevel innfører Støre-regjeringen adskillig svakere tiltak enn de Solberg-regjeringen gjorde i januar, selv om omikron-varianten er mye mer smittsom. Tiltakene kommer heller ikke som nasjonale tiltak, men bare for enkelte kommuner der det antas økt risiko for spredning av omikron. Er det klokt?

Omikron-utbruddet på julebordet i Oslo der over halvparten av de fullvaksinerte deltakerne ble smittet av en antatt symptomfri bærer gir oss veldig tydelig indikasjon på at små mengder virus kan smitte heftig med luftbårne partikler (aerosoler). Det er neppe tvil om at luftbåren smitte av omikron er den største trusselen i pandemien nå.

Da hjelper det ikke med vage antydninger om å holde avstand i julebordsesongen. Oslo-julebordet er antatt å være verdens første registrerte massesmittehendelse med omikron. Det er grunn til å frykte flere massesmittehendelser når omikron nå raskt sprer seg i befolkningen.

Tidligere har vi hatt streng kontroll både på importsmitte og innenlands smitte. Vi har høstet kunnskap og erfaringer fra andre land ved utbrudd med nye varianter. Denne gangen står vi selv i fronten. I Sør-Afrika har varianten spredd seg ekstremt raskt og ble dominerende i løpet av bare to uker.

Nå må vi være forberedt på at omikron vil kunne overta i løpet av kort tid i Norge. Hvis omikron gir omtrent like alvorlig sykdom som delta, risikerer vi en mye mer dramatisk utvikling de neste ukene enn vi har sett i perioden med delta. Mye kan tyde på at vaksinene fungerer dårligere mot omikron. Dette øker også risikoen.

Vi vet at fire av ti norske skoler har kritisk dårlig inneklima. Enkle tiltak for å utbedre inneklima for alle norske skoler vil trolig gi betydelig redusert smitterisiko i skolestua, og skulle startet for to år siden. Nå vil trolig spredning blant skoleelever drives opp av dårlig inneklima og utilstrekkelig utskifting av inneluften.

Måling av CO₂-innhold i luften med klare grenseverdier, pålagt lufting av klasserommene hver time eller hyppigere og øremerkete statlige midler så kommunene kan iverksette rask og omfattende oppgradering av norske skolers ventilasjonsanlegg vil være strukturtiltak med stor nytte.

Tiltakene til Solberg-regjeringen i januar var altså mye sterkere enn de dagens regjering innfører. Da var maks fem personer tillatt på private sammenkomster utenfor eget hjem og maks ti personer på innendørs idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer osv.

Det var bare tillatt med inntil 200 personer der alle satt i fastmonterte seter, og det var alkoholforbud på serveringssteder og arrangementer. Disse tiltakene ble godt akseptert i befolkningen, trolig fordi de ble sett på som forholdsmessige og fornuftige.

Nå innfører regjeringen altså langt mer liberale tiltak, og bare i Oslo-regionen, med 100 personer på innendørs, private arrangement, offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler. Innendørs kan arrangører ha inntil 600 personer i kohorter på 200 uten faste tilviste plasser (og uten spesifikke krav til luftkvalitet, ventilasjon eller lufting). For restauranter er det krav om bordservering av alkohol for dem som har skjenkebevilling uten andre begrensninger enn at gjestene må ha sitteplasser.

Vi tror dessverre ikke disse nye, defensive tiltakene kan hindre ytterligere og rask spredning av omikron-mutanten med en ytterligere økning i innleggelser og dødstall. Både delta og omikron variantene sprer seg raskt også blant vaksinerte.

Det virker som regjeringen har lært lite av erfaringer vi allerede har høstet om hvor vanskelig det er å snu en stigende smittetrend. De nye tiltakene blir innført uten en god vurdering av mulige resultatet. Vi mener tiltakene er for svake og kommer for sent til å slå ned ny spredning.

Det betyr flere smittete, flere alvorlig syke, flere døde og økende belastning på et allerede underdimensjonert helsevesen med få reserver til å møte en ny smittebølge. Vi registrerer også en urovekkende dissonans og uenighet mellom våre øverste nasjonale fagmyndigheter.

Vi ber regjeringen: Ikke nøl med å iverksette nye og strengere tiltak på nasjonalt nivå nå!

Ikke gjenta feil og misforståelser vi allerede bør ha lært av. Oppfordringer til smittevern virker like dårlig som oppfordringer til fartsbegrensninger. Vi må ha pålagte fartsgrenser og vi må ha pålagte smitteverntiltak skal vi nå samme visjon for corona-pandemien som i trafikken: Færrest mulig drepte og skadde!

La oss ta en hestekur nå, kommende 2–3 uker, for å slå ned smitten. Kanskje kan vi da slippe ny og mer smertefull nasjonal nedstenging i jule- og nyttårshelgen.