Miljøpartiet De Grønne til å stole på?

Kjell B. Mortensen har igjen et klimafornektende innlegg i iTromsø hvor han påstår at MDG ikke er til å stole på.

Terje Traavik, Brynmor Evans og Barbara Vögele i MdG Tromsø sammen med Rasmus Hansson.  Foto: DANIEL LILLEENG

debatt

Det er mye man kan ha skrevet, men jeg ønsker å være konsis og svare på det han etterspør:

Enhver som har peiling på nettopp energibalanse i atmosfæren vet at de snart 400 ppm (eller 0,04%) av atmosfæren som er CO2 har en betydelig innvirkning.

Den første som påpekte dette var Sveriges mest berømte fysiker og kjemiker, Svante Arrhenius, som for øvrig mottok nobelprisen i kjemi.

Det eneste som er riktig av det Mortensen skriver er at vanndamp er den viktigste drivhusgassen. Det står for godt over 50 % av de 33 grader oppvarming som den totale drivhuseffekten forårsaker på jorden. Cirka 25 % av denne oppvarmingen er forårsaket av CO2, etterfulgt av metan, ozon, KFK-gasser, lystgass og en rekke andre sporgasser.

At mengde av en gass i atmosfæren ikke er det viktigste for dens virkning vises spesielt tydelig ved ozon: Denne gassen utgjør mindre enn 0,0001% av atmosfæren (400 ganger mindre enn CO2), men likevel absorberer den all UV-C- og mesteparten av UV-B-strålingen. I tillegg er den et meget effektivt drivhusgass som varmer opp stratosfæren med cirka 100 (!) grader.

Jeg vil oppfordre Mortensen til å forholde seg til hva vitenskapen viser, og derav holde et saklig nivå i sin kritikk av Miljøpartiet De Grønne.