Det er stor interesse for Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø, og den nye bydelen i sørbyen. Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, setter det igjen på dagsorden gjennom sin kommentar sist torsdag. Det er bra, men ikke alt han skriver stemmer.

Universitetsmuseet er en stor og viktig sak for byen, kommunen, universitetet, for hele regionen og alle oss som bor og lever her. I dag og i tiden som kommer. Det er riktig at det har vært en lang og krevende planprosess. Det er ikke annet å forvente når stat, fylke, kommune og private interesser skal bli enige om et så omfattende prosjekt.

Jobben som til nå er gjort er betydelig. Det handler om å utvikle en hel bydel der universitetsmuseet skal være en sentral faktor. De øvrige bygningene i området, med sine respektive funksjoner, vil sammen med museet bidra til at byen på best mulig vis kan imøtekomme våre felles forventninger til bymiljø og trivsel. Det er det vi sørger for gjennom en grundig prosess.

Som planmyndighet har kommunen blant annet ansvar for å ivareta barn og unge, innbyggernes innspill, hensyn til sol og skygge, vær og vind, utforming av byrom, bokvalitet, geologi, kulturminner og miljø. Dette er knyttet til lovfestede prosesser som vi ikke kan gå på akkord med. Det er ikke en konsekvens av byråkratisk sommel. En reguleringsprosess skal være åpen og demokratisk, noe som skal ta tid.

I sin kommentar predikerte Fjellheim et nei fra regjeringen til universitetsmuseet i sørbyen i Tromsø. Han hadde snakket med statsråd Ola Borten Moe. Men til avisa iTromsø kunne ikke statsråden si akkurat det. Han ville vente til forhandlingene om statsbudsjettet var ferdig. Universitetsdirektør Jørgen Fossland sier til samme avis at museet først kan komme med i statsbudsjettet for 2024. At det ikke kommer nå, er altså ingen overraskelse.

Tromsø kommune tåler oppmerksomhet, vi liker det godt. Også når noen er kritiske til det vi har ansvar for. Redaktørstyrte og sosiale medier er viktige medspillere når kommunen setter i gang, gjennomfører og avslutter store og små planer. Dette er åpne prosesser, og vi deler gjerne informasjon med engasjerte innbyggere. Også med redaktører. På den måten vil vi oppnå lik forståelse for det vi skal diskutere.

Planarbeidet for museumsbygget på Macktomta er nå inne i siste fase. Sammen med UiT og Statsbygg benytter vi alle anledninger til å fremsnakke og jobbe for Norges arktiske universitetsmuseum som et nasjonalt anliggende, og som skal gi et sårt tiltrengt løft for kunnskaps- og kulturbyen Tromsø.

3D-TEGNING: Byggene i planområdet Foto: Tromsø kommune