Det nærmer seg verdens største fotballturnering for barn og unge. For noen handler Norway Cup utelukkende om fotball, men for de aller fleste handler det like mye om å få seg nye venner, flørte og kanskje til og med finne seg en kjæreste.

For at dette skal bli en trygg og fin opplevelse, har Redd Barna i samarbeid med Stine Sofies Stiftelse, Sex og Politikk og Nok. Oslo om fire råd til alle barn og unge som skal på Ekebergsletta:

REDD BARNA: Hannah Halvorsen i Redd Barna kommer er med noen gode råd til Norway Cup-deltakerne.

1. Vit hva et samtykke er og hvordan det fungerer

Samtykke betyr å vise at man har lyst til noe, å rett og slett si at «ja, dette har jeg lyst til å være med på». Det kan for eksempel være å vise at man har lyst på en klem når noen forsøker å klemme deg, eller at man uttrykker at man har lyst til å kysse. Dette kan man si med ord, eller vise med kroppen, men samtykket må gå begge veier. Om du ønsker å finne ut om noen liker deg tilbake, kan du for eksempel prøve å holde hånden deres eller spørre rett ut «har du lyst til å kysse?». Hvis de sier nei, vrir seg unna, eller på andre måter viser at de ikke har lyst, så har de ikke gitt sitt samtykke.

Det samme gjelder dersom personen sover, eller av andre grunner ikke kan si at de liker deg og har lyst til å kline. Da har de heller ikke gitt sitt samtykke. Hvis ikke begge parter har gitt sitt samtykke, er det faktisk et overgrep. Husk også på at den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det vil si at man ikke kan ligge med noen som er under 16.

2. Husk at det er lov til å si nei om du ikke er gira

Vi har alle ulike grenser, og man kan fort kjenne på kroppen når noen trår over disse grensene. Det er lov til å si «nei», det er lov til å si «ja», og det er også lov til å ombestemme seg eller å vente litt. Det samme gjelder om dere er kjærester. Du har alltid lov til å sette grenser for deg selv, og du skal også respektere andre sine grenser. La oss si at du møter noen du liker, dere flørter og kysser litt, og så merker du at personen har lyst til å gå litt lenger. Da er det viktig å kjenne etter hva som føles greit for deg. Selv om dere har klint, så betyr ikke det nødvendigvis at du har lyst til å ha sex med personen eller motsatt.

3. Vær obs på bildedeling!

Du har helt sikker hørt om «nudes». Det kan være veldig spennende å sende drøye bilder til personen du liker, og så er det jo veldig hyggelig å få bekreftelse på at man ser bra ut. Men visste du at det kan være ulovlig? I utgangspunktet er det ikke straffbart å sende nakenbilder til en kjæreste eller en flørt, så lenge dere begge har sagt det er greit og gitt samtykke.

Dere må også være cirka like gamle, og bildene skal ikke deles videre. Men tenk deg godt om før du sender slike bilder. Du skal være trygg på at personen som mottar bildet faktisk vil ha det, og at vedkommende ikke deler bildet videre. Det er fort gjort at slike bilder videresendes og ender opp hos noen du kanskje ikke vil at skal se det. Dessuten er det ulovlig å ha, ta eller dele nakenbilder av noen under 18 år, eller å sende nakenbilder til noen som ikke vil ha det. Det er også ulovlig å ta screenshots og dele bilde av noen som ikke har sagt ja.

4. Vær en god venn og si ifra om du opplever noe ugreit

Å si ifra om overgrep er ikke å sladre. Hvis det skjer noe som ikke føles greit, si ifra til noen som du stoler på. Det kan være en voksen, en lærer, en trener eller en god venn. Og om du ikke har lyst til å snakke med noen som du kjenner fra før av, så kan du når som helst ringe alarmtelefonen på 116.111 eller chatte på den anonyme chattetjenesten på www.116111.no. Du kan også kontakte politiet.

Det aller viktigste med Norway Cup er at barn og unge skal ha det gøy. Det skal skapes minner for livet, både på og utenfor banen. Derfor er det viktig at Norway Cup er en trygg arena for alle som deltar.