Tromsøysund sokn tapte saken som Harald Bakkeby Moe anla med krav om fast stilling som musiker. Til da hadde samtlige 12 musikere hver for seg skrevet under på årlige kontrakter som selvstendig næringsdrivende.

Lagmannsretten fastsatte at Haralds lønn skulle utgjøre 63 % av full stilling. Menighetens kalkyler viser at summen av vilkårene fra dommen gjør at konsertene, som i mange år ga gode inntekter – både til musikerne og til menigheten, nå blir ulønnsomme å starte opp igjen.

Harald Bakkeby Moe ble sammen med 11 kolleger stående uten jobb da midnattskonsertene ble lagt ned. Foto: Ronald Johansen

Midnattskonsertene har i flere år blitt arrangert som daglige, lukkede konserter for Hurtigrutens passasjerer, i tillegg til offentlige midnattskonserter i høysesongen. Dommen i lagmannsretten fastsetter at en hurtigrutekonsert på 45 minutter skal avregnes med 8,04 timeverk for hver musiker. En midnattskonsert på 30 minutter skal avregnes med 4,8 timeverk.

Begge konsertene spilles som regel hver kveld med en kort pause imellom. Når begge konsertene spilles samme kveld, skal altså hver av de tre musikerne godskrives med 12,84 timer for total spilletid 1 time og 15 minutter pluss øvingstid.

Dette vil si at musikerne skal ha betalt for ca. 11 øvingstimer for hver kveld, selv om konsertene stort sett har det samme repertoaret. Man kan stille spørsmål ved dette timetallet, men det er altså fastsatt i domsavgjørelsen.

Konsertene spilles hver kveld, kl. 23:00 og 24:00, til sammen nær 470 konserter gjennom året, og musikerne har da også krav på kveldstillegg og helgetillegg.

I kalkylene har vi tatt høyde for sosiale kostnader som feriepenger, pensjon, forsikring, sykefravær og arbeidsgiveravgift, til sammen utgjør dette 51,9 % av brutto lønn. I tillegg er det kostnader til brannvakt/turistvert. Videre er det utgifter til administrasjon, regnskap, gruppeledertillegg, lisensgebyrer og kostnader for bruk av kirkebygget, dvs. renhold, oppvarming og utgifter til Tromsø kirkelige fellesråd.

Tromsøysund sokn ble også dømt til å betale feriepenger og innmelding i kommunal pensjonsordning, beregnet av utbetalt honorar tilbake til 2013. Dette til tross for at feriepenger og pensjonsinnskudd var inkludert i honoraret, beregnet i henhold til tariff fra Creo/LO.

Kravet om pensjonsinnmelding tilbake i tid er anket til Høyesterett, men ikke ferdig behandlet der ennå. For å være forberedt på kostnadene pensjonskravet kan medføre, ble det nødvendig å overføre vedlikeholdet av kirkebygget til Tromsø kirkelige fellesråd. Dette er kostnader som menigheten til nå har betalt selv. Dette letter oss for en betydelig økonomisk byrde, men medfører at menigheten heretter må betale en avgift til fellesrådet for å drive konsertvirksomhet i Tromsdalen kirke.

Slitasjekostnadene på kirkebygget er betydelige. Siden 2005 har vi brukt 39 millioner kroner pluss mva. på vedlikehold av kirka, alt betalt gjennom egenkapital og gaver. Inntekter fra konserter og inngangspenger har gitt oss muligheter til å spare kommunen for driftsutgifter til både kirkebygg og menighetsarbeid.

I tillegg til de direkte kostnadene i forbindelse med konsertene, har fast ansatte musikere rett til kontorplasser, på lik linje med de øvrige fast ansatte i menigheten. Tromsøysund menighet har ikke nok kontorplasser tilgjengelig, så løsningen ville ha vært å leie kontorplasser andre steder for å unngå brudd på arbeidsmiljøbestemmelser.

Midnattskonsertene og musikerne har gitt oss mange gode minner gjennom alle disse årene, og det er med tungt hjerte Tromsøysund menighetsråd har besluttet å legge ned disse konsertene. Vi beklager situasjonen, men tallenes tale er tydelig. Med de økonomiske premissene som nå foreligger, kan vi dessverre ikke videreføre midnattskonsertene.