Det florerer med mange flotte historier for tiden i Tromsø om samer som tar tilbake den samiske identitet og stoltheten. Vi vet at dette ikke bare er lett. Derfor ønsker jeg å si velkommen til fellesskapet!

To strålende eksempler har vi kunnet lese om i avisa iTromsø den siste tiden. Journalist Carina Hansen skrev på selve nasjonaldagen at hennes oldeforeldre valgte bort det samiske, men at hun selv nå tar det tilbake. Det er bare et år siden hun oppdaget at hun var same.

«Oppdagelsen førte meg ut på en liten reise. I høst fikk jeg en måned til å lære mer om samisk kultur og historie i og rundt Tromsø. Jeg lærte at omtrent hvert eneste område som omringer Tromsø har samiske stedsnavn som går langt tilbake i tid».

At dette ikke er allmenn kunnskap, forteller oss hvor sterk fornorskninga har vært i Tromsø og i de umiddelbare områdene rundt. Det var vanskelig å holde på samisk språk, kultur og identitet så tett opp i storbyen og storsamfunnet. Dette er historien til svært mange folk i og rundt byen.

Det er inspirerende hvordan Carina Hansen har fått seg en kofte og «tar den helt ut», som hun selv skriver, blant annet når hun feirer nasjonaldagen sammen med flere i den samiske byen Romsa.

En av de mange hun feirer med er Ole Giæver, som i iTromsø 10. februar forteller historien om hvordan han selv vokste opp midt i Storgata og «ble samisk da han var 45 år». Han forteller om en inspirerende reise i prosessen med å skape filmen «Ellos eatnu – La elva leve».

«Det ga meg motivasjon til å finne ut av min samiske bakgrunn. Nå har jeg fått mange nye samiske venner, jeg har blitt kjent med kulturen og jeg har lært meg språket» fortalte Giæver til avisa. Det er veldig inspirerende å lese at det aldri er for sent å bli kjent med både kultur og språk!

Carina og Ole er ikke alene. De er to av mange som nå er på sine personlige samiske reiser, og jobber med å ta tilbake en samisk identitet som på grunn av fornorskninga er blitt tatt bort fra dem.

Dette er en sentral del av forsoningsarbeidet etter fornorskningsprosessen. Alle de som har blitt fratatt sin tilhørighet, må få reelle muligheter til å ta den tilbake. Sametingsrådet har startet forberedelsene til en bred forsoningsprosess, og et første bidrag er at vi ønsker å rydde unna enhver tvil samer måtte føle om sin egen «rett» til å være same.

Vi har invitert sametingets plenum til å slå fast at alle samer er likeverdige og gode nok samer, uavhengig av personlig utgangspunkt. Alle samer er likeverdige deler av mangfoldet vårt!

Vårt felles Sápmi er både mangfoldig, varmt og inkluderende. Derfor er det på sin plass å ønske både Carina, Ole og alle andre i lignende reiser velkommen til det samiske fellesskapet!