Utenriksminister Huitfeldt og Forsvarsminister Gram følger et tradisjonelt mønster ved å unnlate å svare på vitale spørsmål i norsk atom- og sikkerhetspolitikk.

I sitt «svar» på spørsmål fra Rødt leder Bjørnar Moxnes til Huidtfelt 31.12.2021 om hva regjeringen mener om mulig innføring av en ikke-førstebruk av atomvåpen i USAs atomvåpendoktrine, går hun rundt grøten ved å henvise til at en nødvendig forutsetning for dialog med USA om atomvåpenspørsmål er at innholdet ikke kommuniseres offentlig.

Med andre ord, det norske folk skal ikke få vite hva den norske regjering mener om ikke-førstebruk av atomvåpen som atomvåpendoktrine, om de da har noen mening.

I et innlegg i Klassekampen 21. mai i fjor stilte jeg forsvarsminister Gram spørsmål om følgende Bratteli-formulering fra 1975 fremdeles er i tråd med dagens atompolitikk: «Etter regjeringens oppfatning vil det ikke innebære noe juridisk avvik fra den fastlagte norske atompolitikk om et krigsskip ved vanlig besøk i norsk havn skulle medføre atomvåpen ombord».

Han svarte ikke på spørsmålet, kun på at norsk anløpspolitikk følger følgende formulering i Bratteli-doktrinen (1975): «Vår forutsetning ved anløp av fremmede krigsskip har vært og er at atomvåpen ikke medføres om bord. Norske myndigheter regner med at så vel allierte som andre atommakter respekterer denne forutsetning».

Formuleringen er åpenbart en form for «gentleman’s agreement» som sikrer at et alliert fartøy ikke risikerer noen reaksjon fra myndighetene om de har atomvåpen ombord ved besøk i norsk havn, samtidig som det norske folk skal lures til å tro at atomvåpen ikke er tillatt.

Den befriende betegnelsen «gentleman’s agreement» ble brukt av orlogskaptein Strømmen i Debatten 25. mai i år som svar på spørsmål fra programleder Solvang om Gram burde spurt om det var atomvåpen ombord i USS Gerald Ford under besøket i Oslo: «Det er ingen grunn til å spørre. Det er en gentleman’s agreement og vi forholder oss til at amerikanerne ikke har det uansett om de har det eller ikke».

Dette står i grell kontrast til Grams uttalelse i samme program: «Norsk politikk er krystallklar og det er ingen grunn til å spekulere i atomvåpen som Strømmen gjør».

Fredrik Solvang skal ha ros for et godt Debatten-program, der vår forsvarsminister blottstilte hulheten i norsk atompolitikk vedrørende anløp av fartøy med atomvåpen til norsk havn. Det er ikke i tråd med norske sikkerhetsinteresser å ha norske politikere med ansvar for atom- og sikkerhetspolitikken som fremstår som om de er like redde for å tråkke USA på tærne som inntrykket vi får av frykten russere har for å kritisere president Putin.