Nå gjenstår bare oppløpssiden av oppkjøringen. Noen dager med finpuss, tabelltips og de siste forsesongintervjuene. En flere måneder lang prøvelse, som for TILs del stadig oftere har blitt et mesterskap i reising. To ganger til Spania, Alta, Hamar, Trondheim og sist Kristiansund. Der TIL denne helga var på tur fra fredag etter lunsj, til sent søndag ettermiddag, for å spille 90 minutter i sluddbygene i havgapet på Nordvestlandet.

0–0 mot Kristiansund, der TIL var best i første, og hjemmelaget best i andre, ga egentlig ikke så mange svar, åtte dager før serieåpningen mot Odd i Skien. Treningskamper gjør sjelden det. Gutan har fasong på laget, spillestyrken i midtbanen er der. Christophe Psyché er en gigant i midtforsvaret. Og August Mikkelsen blir enda viktigere enn i fjor.

Det største spenningsmomentet de neste dagene handler likevel ikke om hvem som starter av Felix Winther og Eric Kitolano. Av Anders Jenssen eller Casper Øyvann. Eller om Mikael Norø Ingebrigtsen scorer mot TIL, etter den nylige overgangen til Odd.

Torsdag kveld stenger overgangsvinduet, og er noe alle som følger en fotballklubb, være seg den hardeste kjernen av supportere, mannen og dama i gata, sponsorer eller vi i media, er opptatt av. Flere ting kan skje, men også denne gangen er det den mest spennende posisjonen på banen TIL skal ha inn.

Spissplassen er noe spesielt hos alle lag, verden rundt. Ytterligere forklaring på hvorfor er ikke nødvendig, og i hvert fall ikke i Tromsø, hvor tradisjonene rundt en god spiss står like sterkt som måsens tilbakekomst om våren.

Forventningen til vedkommende som tar på seg drakten, går i mange tilfeller like raskt over i skuffelse. Hva var dette slags signering, og hva tenkte klubben på da de hentet denne spilleren, er det lett å spørre seg i etterpåklokskap.

Som da TIL fikk skadet Runar Espejord, bare et par dager før overgangsvinduet stengte i fjor sommer. Klubben kastet seg rundt, og fikk tak i danske Joachim Rothmann på lån fra Nordsjælland. Han går ikke inn i TIL-historien som mye annet enn svaret på quiz-spørsmålet: Hvem scoret 8-0- og 10-0-målet mot 3.-divisjonslaget Skånland sommeren 2021?

At høydepunktet i hans TIL-karriere dessuten var mot et lag som knapt hadde trent sammen på åtte måneder grunnet korona, gir bare det ekstra krydderet når slike spillere kommer opp i mer eller mindre lystige lag.

Hjemsendt et par måneder etter han kom, åpnet han opp for en annen og langt mer kjent spiss-signering. Zdenek Ondrasek ble klar bare et par dager før vinduet stengte og forventningene var store. Tross alt hadde TIL hentet en spiller som var Eliteseriens toppscorer i, og som hadde spilt europacup bare noen uker før gavmilde investorer og supportere hadde samlet inn penger til å få se «Kobra» i TIL-drakten igjen.

Når TIL dessuten hadde forlenget låneavtalen med Runar Espejord fra Heerenveen, skulle vi tro at spissarsenalet ville levere drøssevis med mål. Slik gikk det åpenbart ikke. Heller ikke Ondrasek var noen suksess. Han satt mye på benken, og var aldri i nærheten av å ha den påvirkningen på banen, som han åpenbart hadde utenfor.

All denne ferske spisshistorikken ligger i bakhodet på TILs toppledelse. Gjentatte ganger påpekes det dessuten at klubben ikke har penger til å hente noe særlig med spillere. Likevel, det finnes en evne til å få tak i penger hvis det virkelig kniper, hos «gode venner», som det heter.

Derfor har TILs interesse for Aalesunds Niklas Castro blitt lagt på is, i hvert fall inntil videre. Fordi TIL ikke er sikker på om han er rett mann, til den prisen sunnmøringene vil ha. Det er et åpenbart paradoks at samtidig som TIL gjerne vil ha inn en spiss, så fortsetter de gjerne med Moses Ebiye som den eneste aktuelle eliteseriespissen i stallen hvis de ikke finner noe annet. Som om det er mulig å vite om en spiss skal lykkes, så tett opp mot at overgangsvinduet stenger.

Et slikt sjansespill gjelder selvsagt ikke bare TIL, men er uansett en del av underholdningen, og i neste omgang den nevnte frustrasjonen eller gleden som følger.

Det som derimot er sikkert, er at en spiss mange gjerne ønsker seg, ikke kommer. Kommer det noen, vil det ikke være en stor, kjent profil som trekker drøssevis med supportere til Alfheim. Og det kan kanskje være like greit, ettersom det har gått såpass ät skogen med de forrige signeringene som åpenbart ikke passet inn. Og kanskje kun er tilgjengelig for TIL fordi en bedre klubb for lengst ikke har hentet han.

TIL har tross alt Kent-Are Antonsen – inntil videre, den kaffedrikkende kongen av Storsteinnes som kan spille hvor som helst på banen. Om ikke han også forsvinner, bør heller han spille der kontra en innleid utenlandsk fiasko.