For mange har 2022 vært et krevende år. Vi gikk inn i året med covid-restriksjoner, vi går ut av det med økte renter, dyrtid og en stor porsjon usikkerhet.

I Tromsø, som i resten av verden, skulle Russlands angrep på Ukraina i februar merkes på alt fra energiforsyning til matvarepriser. Selv om konsekvensene for oss i Norge på ingen måte kan sammenlignes med den smerten den ukrainske befolkningen opplever, fikk krigshandlingene raskt negativ effekt på den globale så vel som den lokale økonomien.

Og som alltid er det de dårligst stilte som må bære de tyngste børene. Det ser man spesielt tydelig når tidene blir vanskeligere, så også her i Tromsø. De siste månedene har vi derfor gjennom en rekke artikler og reportasjer beskrevet hvordan det er å være fattig i denne byen, og dessuten hvor store de sosiale og økonomiske forskjellene faktisk er.

Med prosjektet «Byen vår» har vi blant annet vist at Tromsø har en betydelig andel barn som vokser opp i fattige familier. Gjennom 2022 fikk dessverre flere familier behov for akutt hjelp, med stadig voksende køer til matutdeling som ett av de synlige resultatene. Hvordan disse betydelige forskjellene i levekår vil utvikle seg, er noe vi gjennom vår journalistikk vil følge nøye i året som kommer.

Byen vår-prosjektet er i det hele tatt et eksempel på en form for journalistikk iTromsø vil utvikle videre. Vi fikk i 2022 opprettet vårt eget redaksjonelle «databord», der vi gjennom datastøttet journalistikk søker etter utviklingstrekk i til dels store datamaterialer. Slik vil vi kunne påvise nye fakta og avdekke ukjente sammenhenger i vårt lokalsamfunn.

Et overordnet mål med journalistikken vår er å gi leserne et best mulig grunnlag for å ta gode og informerte valg. Grundige og gjennomarbeidede saker – saker som avdekker og som har betydning for lesernes liv i lokalsamfunnet – må imidlertid finansieres. God journalistikk koster, og avisene er på ingen måte fristilt den økonomiske virkeligheten i samfunnet. I likhet med øvrige bransjer, går derfor også landets mediehus et spennende år i møte.

Økonomiske nedgangstider gir mer usikre rammebetingelser for alle. Et sentralt spørsmål fremover vil være hvilke utslag den økonomiske utviklingen vil få for byens næringsliv, for kommuneøkonomien og ikke minst for den enkelte tromsøværing? Om få dager trer bompengene i kraft, hvilke konsekvenser vil det faktisk få fremover?

Vi går dessuten inn i et valgår. Hva slags løsninger har de ulike politiske lokalpartiene for de betydelige utfordringene mange tromsøværinger nå står overfor?

De redaktørstyrte mediene som tar samfunnsoppdraget på alvor vil i det kommende året være et viktig og uavhengig korrektiv i denne samfunnsdebatten. Vår oppgave er å være kritiske, men like fullt konstruktive. Fordi god og kritisk journalistikk er med på å bringe samfunnet videre, slik at vi best mulig kan møte de kommende utfordringene.

Vi ønsker dere alle et godt nyttår.