Det er slett ikke til å le av at Arthur Arntzen fyller 85 år i dag, 10. mai. Den gamle journalisten, forfatteren, humoristen og artisten kan se tilbake på et liv fylt av så vel alvor som skjemt hvor han har bidratt sterkt til folkehelsen i form av livgivende latter. Arthur Arntzen og hans alter ego Oluf Raillkattli bidro nemlig til å gjøre hverdagene lysere og morsommere for et par generasjoner nordlendinger i fem ti-år fra han debuterte med Oluf-figuren i 1958 til han hadde sin siste forstilling i Finnsnes kulturhus i 1995.

Inntil han tok Oluf-figuren vekk fra offentligheten, hadde han sørget for så mye latter rundt omkring i hele landet at det selv i folkehelsens tjeneste ble for mye for enkelte. Som kvinnen i en Finnmarksbygd som flirte så mye under en Oluf-forestilling at hun pådro seg hjerteinfarkt!

KOMIKER: Arthur Arntzens Her er den folkekjære komikeren avbildet i forbindelse med 80-årsdagen hans i 2017. Foto: Ronald Johansen

Selv om den yngre generasjon i dag ikke vet mye om verken Arthur Arntzen eller Oluf Raillkattli, er dagens jubilant den nordlendingen som har bidratt sterkest til aksept av nordnorsk kultur i form av bøker, foredrag og opptredener på scener landet rundt. Ja, Arthur Arntzen er kanskje den som har bidratt sterkest til at den gamle holdningen «bill.mrk. Ikke nordling» blant søringer i sin tid er endret, og nordlendingen akseptert på linje med sørlendinger, trøndere og vestlendinger hos nordmenn med adresse Østlandet. Det gjorde Arntzen i form av et 20-talls bøker der humoren fikk utløp med en alvorlig undertone.

Arthur Arntsen sammen med Rolv Wesenlund og Arve Opsahl tidlig på 70-tallet. Wesenlund og Opsahl var i byen i forbindelse med en forestilling. Foto: Per Eliassen

Ved siden av hans verbale fremtreden på scenen, har Arthur alltid vært et skrivende menneske. Fra han begynte som journalist i Bladet Tromsø i 1960, via Lofotposten til Dagbladets Nord-Norge-kontor var han en journalist som evnet å formidle nyheter med det alvor som kreves. Men også en skribent som fikk frem latteren hos leserne når anledningen innbød til det.

Han kan også se tilbake på å ha skrevet de to teaterforestillingene for Hålogaland Teater som har samlet desidert flest publikummere. Hvem husker ikke Oluf-forestillingen på slutten av 1980-tallet og Den fordømte nordlendingen midt på 1990-tallet. Forestillinger som er legendarisk i norsk teaterhistorie.

Arthur Arntzen er da også satt pris på. På 60-årsdagen i 1997 ble bysten av ham avduket utenfor kulturhuset. I forbindelse med 80-årsdagen for fem år siden ble det klart at han skulle få en veg i Tromsdalen oppkalt etter seg. I dag er «Arthur Arntzens veg» en del av kartet i hans kjære Tromsdalen.

Han er tildelt norsk revys høyeste utmerkelse – Leonardprisen. Og han er tildelt Komiprisen for å ha skapt tidenes type gjennom Oluf-figuren, Alf Prøysens ærespris, Petter Dass-medaljen og Agenda Nord-Norges ærespris. Og han er slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. Blant annet. Arthur ble også kåret til Århundrets humorist av radioprogrammet Nitimens lyttere i 1999. For sikkerhets skyld er han også tildelt Folkehelseprisen som Nasjonalforeningen for folkehelse deler ut.

HUMORIST: Arthur Arntzen i skikkelsen av hans alter ego «Oluf». Foto: Ronald Johansen

Det er med andre ord ikke hvilken som helst person som fyller 85 år i dag, en person som i all sin storhet er «en av gutta» på det daglige kaffebordet, som han startet i 1964. Fortsatt kan han glimte til med en replikk som gjør at latteren smeller veggimellom på Hotel With.

Det er derfor en glede for alle oss som frekventerer kaffebordet å gratulere Arthur med 85-årsdagen i dag!

Kaffeguttan

Dette innlegget er skrevet av «Kaffebordet», en vennegjeng som har møttes nesten daglig for en kopp kaffe og en god samtale. Arthur Arntzen var selv blant de som startet denne klubben for nærmere 60 år siden.