Therese Rist og Oda Bjørnsborg utfordrer lokalpolitikerne med ti punkter i iTromsø den 27. mars for å gjøre at Tromsø bør bli best på barsel. Jeg takker for utfordringa, og starter med konklusjonen: Arbeiderpartiet er helt enig med dere.

For under ett år siden ble jeg mor for første gang. Livets aller største glede! Samtidig er det viktig for meg å være åpen om at barseltida virkelig kan være en berg- og dalbane, der hele følelsesregisteret er i bruk. Virkelig hele. Når Therese og Oda beskriver «rifter i skrevet og arr på sjela», er det veldig gjenkjennelig. Kvinner som har utført den enorme bragden det er å sette barn til verden, fortjener i all ydmykhet den hjelp og støtte vi kan få i den tøffe perioden barseltida kan være.

Å bli gravid, føde og få barn er ikke bare idyll og glede – det er hardt arbeid, både psykisk og fysisk. Det viktigste fellesskapet kan stille opp med da er trygghet og støtte for å gjøre det så bra som mulig. Jeg har selv bokstavelig talt kjent på kroppen hvor viktig oppfølginga er, og erfart at vi har dyktige, kunnskapsrike og omsorgsfulle ansatte i Tromsø kommune som gjør en enorm jobb hver eneste dag.

De gode fagfolkene er den viktigste ressursen i føde- og barselstilbudet. De trenger flere kolleger. Det er en velkjent utfordring at vi har en bemanningskrise i fødsels- og barselomsorgen. Det har vært en varslet krise som skjøt fart under den forrige regjeringen. Derfor er det bra at regjeringa har sikret midler til utdanningsstillinger for jordmødre og økt antallet studieplasser for sykepleiere – slik at vi får sikret flere kvalifiserte folk også i fremtida. Støre-regjeringa har i tillegg varsla en helhetlig gjennomgang av føde- og barselstilbudet, som vil omfatte bemanning, følgetjeneste, heltidsstillinger og ny finansieringsmodell. Det er veldig bra!

I tillegg er det et viktig bidrag at vi styrker fastlegeordninga i Tromsø. Vi har grunn til å være stolt over Tromsø-modellen for fastlegeordninga, som nå er i ferd med å bli en nasjonal ordning. Det har ført til færre pasienter per lege, mindre arbeidspress for fastlegene og flere stillinger. Et stort sprang i riktig retning for å innfri på Therese og Odas utfordring nummer to om å sikre rekruttering og tilgjengelighet for fastlegene. Og vi kan være stolt over Blues mothers-tilbudet, som gir lavterskel støtte mot fødselsdepresjon.

Therese og Oda kommer også med gode forslag til at Tromsø kommune kan bli en mødrevennlig arbeidsgiver. For amming er hardt arbeid. Ikke minst er det både tid- og energikrevende for mor. Helseeffektene for både mor og barn er udiskutable, med både kreftforebygging, søvn og psykisk helse som noen av mange stikkord. Jeg mener det er en politisk oppgave å legge til rette for amming. Derfor er jeg veldig glad for at Arbeiderpartiet går til valg på at ansatte i kommunen skal ha rett til lønnet ammefri til barnet er to år. Det vil være en liten ting å ofre for kommunen. Men forhåpentligvis en stor hjelp for de det gjelder.

Etter åtte blå år med en pandemi på toppen, sitter kvinner igjen med konsekvensene av å ikke ha fått god nok hjelp når de trengte den som mest. Kvinners trygghet og behov ble ikke en høy nok politisk prioritet i svangerskap, fødsel og tiden etterpå. Det er mye å ta igjen, men jeg er glad for at utviklinga nå snus og at det satses både fra nasjonalt og lokalt nivå for å sikre kvinner trygghet i livets aller viktigste øyeblikk, og i tida etterpå.

Tusen takk til Oda og Therese for gode forslag til hvordan Tromsø kan bli best på barsel. Vi lytter til dere som har skoene på og kjenner hvor det er mest krevende. Nybakte foreldre skal ha den aller beste barselomsorgen – det vil jeg og vi i Tromsø Arbeiderparti kjempe for!