Norge fortsetter å bryte en 40 år gammel miljøavtale om å beskytte hvaler - det såkalte hvalfangstmoratoriet. Minst 580 hvaler måtte bøte med livet denne hvalfangstsesongen. Dette er det høyeste antallet på seks år.

Med dette beholder Norge tittelen som landet som dreper desidert flest hvaler i verden. Siden hvalfangstforbudet kom på plass har Norge drept over 15.000 hvaler.

- Mange er ikke klar over at Norge tar livet av flest hvaler i verden, og når de blir spurt er 6 av 10 nordmenn kritiske til det å skyte hvaler med granatharpun som risikerer at de lever opp til 25 minutter.

Hvalfangst burde vært stoppet av dyrevernhensyn, men nå viser ny forskning at også havmiljøet og havets evne til karbonfangst bør tilsi stans i fangsten, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH - for dyrs rettigheter.

Til tross for det høye antallet hvaler som ble skutt denne sesongen, er det lite sannsynlig at dette vil føre til økt fortjeneste for hvalfangstindustrien. Ifølge en meningsmåling bestilt av NOAH, Animal Welfare Institute (AWI) og WDC, Whale and Dolphin Conservation, spiser bare 2 prosent av nordmenn hvalkjøtt ofte, ned fra 4 prosent i 2019. Blant de spurte kvinnene spiser bare 1 prosent hvalkjøtt ofte, mens ingen under 35 år svarer at de spiser hvalkjøtt ofte.

- Som opinionsundersøkelser viser, synker Norges hjemmemarked for hvalkjøtt, og landets hvalfangstnæring er avhengig av Japan for å holde hodet over vannet. Allerede i år har 226 tonn hvalkjøtt blitt fraktet til Japan; en andre forsendelse på 124 tonn er nært forestående.

Norge svekker sitt omdømme over hele kloden ved å trosse et internasjonalt kommersielt hvalfangstmoratorium, og undergrave et internasjonalt handelsforbud mot hvalprodukter. Sunne hvalbestander er et viktig verktøy for å takle klimaendringer, men industrien fortsetter å selge hvalkjøtt til hundemat eller dumpe det i havet, sier Kate O’Connell, rådgiver for marint dyreliv for Animal Welfare Institute

- Mange nordmenn har blitt villedet i flere tiår av propaganda fra hvalfangerne om at de må drepe hval fordi de spiser for mye kommersielt verdifull fisk. Faktisk viser forskning de siste ti årene at jo flere hvaler vi har, jo bedre er det for marine økosystemer, sier Vanessa Williams-Grey, kampanjekoordinator ved WDC, Whale and Dolphin Conservation.

Et tydelig eksempel på dette er at etter flere tiår med industriell hvalfangst gikk mengden krill ned i havet. Forskning viser at hvalenes livssyklus fører til sirkulasjon av næringsstoffer og økt produksjon av planteplankton i havet. Dermed kan flere hvaler bety flere fisker som lever av plankton. Det betyr også at hvaler øker karbonopptaket i havet, og er viktige i å motvirke klimaendringene.

- Ny forskning viser at hvalene er allierte i kampen mot klimaendringene og for sunne hav. Det er fullstendig feilslått å ta livet av dem slik Norge fortsetter å gjøre. Dette har pågått 40 år for mye - nå må fangsten avvikles. I tillegg har Vitenskapskomiteen i år kommet med en rapport som viser at man har svært dårlig kunnskap om vågehvalbestanden. Også dette bør tale for fangst-stopp, uttaler Martinsen.

Den internasjonale motstanden mot hvalfangst er fortsatt sterk, og ny kunnskap om hvor viktige hvalene er for økosystemet bidrar. Island vedtok nylig å avvikle hvalfangsten i 2024 - hvilket betyr at bare Norge og Japan er igjen.