Han ruver ikke voldsomt i terrenget. Ikke en du nødvendigvis legger merke til hvis du går forbi på gata. Snakker nesten aldri i store bokstaver, og bor enda hjemme hos mamma og pappa.

August Mikkelsen fra Reinen fyller 22 år til høsten. Den vanlige 21-åringen i Tromsø studerer kanskje på universitetet, eller har seg et friår med en jobb. Lever livet på dag- og nattestid sammen med venner, og er én i mengden.

De andre trenger ikke å måles på sin prestasjon foran mange tusen hver uke, med en hel bys argusøyne på seg. Og i hvert fall ikke være den alle ser til, når det virkelig drar seg til. Når de rundt svikter.

Gjennom det siste året har Mikkelsen selv satt seg i denne posisjonen, fordi han selv har sørget for at han er blitt TILs beste, og viktigste, spiller. Og han ville neppe byttet det med noe annet heller. Presset som ligger der har jeg heller ikke noe inntrykk av at han tar nevneverdig innover seg.

Der TIL for 10 år siden satt med profiler og stjerner i nesten hver eneste posisjon, samt var helt i toppen av norsk fotball, er det andre dager på Alfheim nå. TIL er blitt noe annet etter mange år med nedturer, en klubb som forsøker å re-starte både seg selv, og sitt forhold til Tromsø.

PRESS: iTromsøs sportsredaktør mener det ligger et stort trykk på August Mikkelsen i 2022. Foto: Aleksandar Djorovic / iTromsø

Ett av valgene som er tatt, er å være enda mer bevisst på å hente eller utvikle unge spillere som kan selges. Ei heller hentes det veldig mange etablerte spillere utenfra, som krever både betydelig overgangssum og dyr lønn. Ikke så rart, når vi vet at TIL i realiteten ikke har noe annet valg.

Dette blir bakteppet som åpner for at vi har fått se en profil som Mikkelsen i drift. Kanskje hadde han, med sin jernvilje og drivkraft, uansett tatt seg dit han er i dag. Tross alt vurderte Manchester United han som interessant for et par år siden, helt til de fant ut at han var noen år eldre enn de trodde han var. Uansett ville veien inn på A-laget vært lengre i TILs forrige storhetsperiode.

De siste ukene har jeg sett TIL, både på treningsleir i Spania, men også både i Skarphallen og på Alfheim. Når man ser treninger med «Gutan» kan blikket flakke litt rundt. Kanskje kommer det noen på sidelinja som er interessant å utveksle synspunkter med. Én ting gjentar seg like fullt ofte. Blikket dras mot der Mikkelsen er, og hva han gjør med ballen. I neste moment spør vedkommende som står eller sitter ved siden av meg hvordan det går med akkurat han.

For halvannen uke siden spilte TIL sin siste treningskamp i Spania, mot Helsingborg. Heldigvis for TILs del kan den svake prestasjonen avskrives av den årsaken. En forglemmelig opplevelse.

I det sola var i ferd med å gå ned bak åsen på vestsiden av Marbella Football Center, noen kilometer opp fra solkysten, løp August Mikkelsen nok en gang bort fra målet han egentlig skal score i, langt ned i banen for å hente ballen. Fordi han ble testet i en rolle som ligner på den Lionel Messi hadde så stor suksess med i Barcelona i perioder av karrieren. Der han har en fri rolle som spiss, men egentlig kan gå cirka hvor han vil.

Vi kan vel trygt fastslå at dette ikke fungerte spesielt godt, og i fraværet av spisskollega Moses Ebiye som hentet familien sin i Nigeria, er det greit å få avklart akkurat dette eksperimentet. Det finnes viktige spillere i TILs sentrallinje. Keeper Jacob Haugaard, midtstopper Christophe Psyche og midtbanespiller Ruben Yttergård Jenssen får alle viktige roller i TILs jakt på framgang i 2022.

Men det store presset. Han alle vil se til når kampene står der, på vippen. Det vil være August Mikkelsen. Og det som gjør det enda mer interessant, er at de andre lagene vet at det er sånn.

I det klisjeene «seriestarten nærmer seg med stormskritt» og «det blir spennende å se hvordan utviklingen blir de neste ukene» får sin rettmessige plass i denne teksten, kan jeg skyte inn at TIL virkelig trenger å hjelpe August Mikkelsen til å være god.

Dette er tross alt spilleren med desidert størst verdi av de vi har i Tromsø i dag. Og før vi har skrevet han til utlandet, som lokal- og riksmedia i Norge er gode på, er det viktig å ha med seg at den 169 centimeter høye gutten er gullklumpen TIL må ha avkastning på. Aller helst i 2022.

Kanskje kommer det noen andre spillere – ut av ingenting, som vil overskygge Mikkelsen. Både i salgssum og oppmerksomhet fra tribunen. Inntil det skjer bærer August Mikkelsen hele TIL, og dermed byen, på sine skuldre.