I mai vil Norge overta lederskapet i Arktisk råd. I to år vil Norge lede an i det arktiske samarbeidet. Et arbeid som trengs mer enn noen gang. Siden rådet ble opprettet har fokuset på fred, stabilitet og samarbeid om de store politiske sakene stått i høysetet.

Det er krevende tider med krig, kraftutfordringer og globale utfordringer, men jeg er sikker på at Norges lederskap i rådet vil klare utfordringene.

Arktis er et område i verden som blir stadig viktigere for stormaktsspill, for klimaendringer, for ressursrikdomen og for oss – vi som bor her.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt, klima- og miljøminister Espen Barth Eide og Sametingspresident Silje Karine Moutka er i Tromsø denne uka for å presentere hvilke områder som skal prioriteres i det norske lederskapet for Arktisk råd de neste to årene.

Tromsø holder en sentral rolle i dette arbeidet.

For ti år siden etablerte den viktigste organisasjon for arktisk samarbeid, nemlig Arktisk råd, sitt permanente sekretariat i Tromsø.

Dette var en svært viktig begivenhet for rådet selv, som ikke hadde hatt noe fast sekretariat siden etableringen i 1996, men også for Tromsø.

Når store internasjonale samarbeidsorganer etablerer sine institusjoner et sted, følger som regel mange andre med på lasset. Arbeidsplasser skapes, en ny dynamikk oppstår. Dette har også skjedd i dette tilfellet: Arktisk økonomisk råd, Arktisk ordførerforum, Det internasjonale urfolkssekretariatet Den nordatlantiske sjøpattedyrkommisjonen og flere har alle etablerte seg med sine hovedseter i Tromsø i løpet av de siste årene.

På starten av hvert år uttrykkes dette for eksempel veldig konkret under den årlige Arctic Frontiers-konferansen.

UiT - Norges arktiske universitet, Norce, Nofima og Framsenteret er verdensledende på forskningsbasert nordområdekunnskap av høy kvalitet.

Tromsø som er det selvsagte kraftsenteret for arktisk kunnskap og hjemsted for arktiske aktører som fremmer arktisk samarbeid og utvikling.

Hele verdens øyne er rettet mot Tromsø som hovedstaden i Arktis.

Norge overtar ledertrøyen i Arktisk råd formelt i mai 2023 fra Russland, som ved sin krigføring i Ukraina har ført Arktisk råd inn i en krise.

Arbeidet har vært hardt preget av den økende geopolitiske spenningen som krigen medfører og arbeidet i sekretariatet har vært svekket på grunn av dette. Klarer rådet å overleve utfordringene?

Jeg mener det er umåtelig viktig.

Arktisk råd sin visjon har vært å arbeide for fred og stabilitet, konstruktivt samarbeid og bærekraftig utvikling for folk, samfunn og miljø i Arktis. Arktis er stedet der supermaktene USA og Russland møtes. Med en ressursrikdom på energi, mat og mineraler og en potensiell ny transportkorridor mellom Europa og Asia er dette oppskriften på geopolitiske spenninger.

Så langt har retorikken «High north, low tension» fungert. I dag vet vi at dette er satt under press og nordområdene er på nytt blitt en sikkerhetspolitisk sone med økt militarisering.

På mange måter er kanskje ikke økt sikkerhetspolitisk spenning i nord noe nytt. Vi gjennomgikk en slik periode under den kalde krigen.

Kanskje var de 30 årene fra 1991 til 2022 unntaket?

En periode da vi i Europa trodde at fred og demokrati var normalen og endestasjonen. På nytt opplever vi som bor i nord at utviklingen her i stor grad vil handle om sikkerhetspolitiske prioriteringer.

Selv om dette ikke er en ønsket ramme, er det likevel viktig at vi er tydelige på våre prioriteringer når det gjelder den arktiske samfunnsutviklingen. Stormaktspolitikken og militarisering må ikke alene få diktere hvilke satsinger som er viktigst. Men det er opp til oss selv å definere og kommunisere hva vi ønsker. Og dersom vi i tillegg blir enda flinkere på å samarbeide i Nord-Norge og i den arktiske regionen, vil vi kunne påvirke agendaen – og politikken.

Næringslivsaktører har etter hvert sett merverdien av den arktiske dimensjonen, kultursektoren har høyere bevissthet om vår nordlige identitet og selvforståelse og Tromsø har tatt posisjonen som arktisk hovedstad.

Det krever mer lederskap enn noen gang å ta føringen i Arktisk råd, men det er jeg sikker på at Norge er beredt til å ta.

Tromsø er klare med vårt kunnskapsmiljø og vår erfaring til å støtte opp om denne utfordringen.

Jeg ønsker det norske lederskap lykke til med det viktige oppdraget!