MOLDE (iTromsø): Isolert sett er det ikke så ille å tape mot serieleder Molde. Hvem har ikke gjort det de siste årene? Denne byen på størrelse med Harstad. Der nesten en av to innbyggere får plass på stadion, på samme måte som at Alfheim skulle tatt 30.000 innenfor portene.

Kanskje så du kampen på TV, kanskje ikke? Uansett er det ikke spesielt spennende å gå igjennom de 90 minuttene der Molde vant 5-1, annet enn å konstatere at TIL ble fraløpt og utspilt. Sittende i fjerde etasje på Aker stadion, på en pressetribune dimensjonert for Champions League, så jeg TIL-spillerne og trenerne duknakket gå bort til de 20-talls bortesupporterne etter kampslutt.

TIL hadde ikke tapt på 77 dager, helt siden i slutten av april. Det høres bedre ut enn det i realiteten er. For av de syv kampene, var seks av dem uavgjort, noe som i ettertid mest er frustrerende. Seks uavgjort er tolv tapte poeng. Vinkles TILs sesong negativt, har de kun vunnet to av de 12 kampene som er spilt.

For et par uker siden skrev jeg om hvordan TIL bare var en type spiller unna å kjempe om europacup. At det var mulig å se oppover på tabellen, i stedet for nedover som vi er blitt vant til gjennom snart et tiår i Tromsø.

– Vi ser ikke så mye på tabellen, sa rutinerte Ruben Yttergård Jenssen til meg et kvarters tid etter at Molde-kampen var ferdigspilt.

Han har jo egentlig rett i tankegangen. Hele sesongen kan snu med noen seire, slik at oppholdet på kvalikplassen, der TIL ligger nå, bare blir et fjernt og irrelevant minne. Men nå er det nå en gang slik at selv om mange i TIL hevder at de ikke ser på tabellen, så gjør mange andre i Tromsø det. Og de ser ikke oppover, mye fordi de er blitt godt vant til å se mot bunnstriden. Satt på spissen fortjener verken 1–5 eller 0-8, det sistnevnte Norges resultat mot England mandag kveld, noen analytisk forståelse.

I et større perspektiv har TIL spillemessig tatt steg. Få lag spiller dem helt ut, og TIL har blitt respektert i Eliteserien etter comebacket i 2021. VG-ekspert Kai Bardal ga sin analyse til iTromsø tirsdag, og han mener TIL, på tross av at de er for enkle å score på, er et av ligaens mest spennende lag offensivt.

Problemet er bare det åpenbare. Det blir for lite poeng. Fordi kvalitetene ikke er der hos alle, og ujevnheten hos mange blir godt synlig. Litt som i perioder under Simo Valakari, da TIL spilte brukbart, men ikke vant ofte nok.

Det er mulig at TIL faktisk kunne tatt poeng, om ikke David Fofana hadde sett ut som 100 millioner kroner for Molde søndag kveld. Noe tromsøværing og Molde-keeper Jacob Karlstrøm sterkt hadde antydet til sin gamle lagkamerat og kompis Jostein Gundersen. Advarselen om hvor god Fofana var blitt var sagt med et glimt i øyet, samtidig som det lå noe i det. Hvis du orker, er det bare å se høydepunktene, så forstår du hvordan dette gikk.

Jeg skal ikke si som Ruben Yttergård Jenssen, at det Fofana leverte er det beste han har «sett i Eliteserien». Det forteller likevel litt at vi er der, at en spiller som har 39 landskamper for Norge, setter slike ord på hva TIL sto mot.

Å skrive om et TIL i nedrykksstrid er blitt normalen, både for oss som får betalt for det, og for dem som betaler for å se dem på stadion og TV, og som engasjerer seg i sosiale medier. Selv om målet selvsagt er noe helt annet, forteller en parameter som lønnsbudsjettet at TIL er i bunnstriden, kombinert med at klubben heller ikke har nok inntekter. Det samme gjelder i aller høyeste grad også publikumssnittet, der flere lag i 1.-divisjon også er over TIL på lista.

Flere viktige forutsetninger der TIL ikke er på det nivået de bør ligge, betyr at sportslig suksess må skje på tross av disse. Der er vi ikke nå.

Et godt bilde på hvor TIL er havnet er det faktum at det i ukevis har vært krise i Vålerenga. Dag-Eilev Fagermos jobb som hovedtrener har vært i spill, og det har ikke vært måte på hvor mange synsere som har ment noe om hva han driver med.

Søndag vant Vålerenga sin første kamp på lang tid, mot det desiderte bunnlaget Kristiansund. Dermed gikk de forbi TIL på tabellen, uten at krisemaksimering på noen som helst måte er tilfelle verken på Alfheim eller andre steder i Tromsø.

Spoler vi noen år tilbake i tid, ville det ikke vært tilfelle i en lignende situasjon. Dessverre vet vi hva slags samtaler som er under oppseiling rundt byens kafébord hvis resultatene fortsetter å utebli de neste ukene. Det er stille før stormen i Tromsø. En storm vi er så altfor godt kjent med.

Men hei, det er jo bare å vinne noen kamper, så slipper vi alt det sirkuset.