Meldingen kom på SMS fredag formiddag. TIL-kampen mot Strømsgodset, opprinnelig satt opp søndag kveld, er utsatt på ubestemt tid. SAS-streiken, som i skrivende stund fortsatt pågår, gjør at Drammens-laget ikke kom seg oppover. Ikke fikk de tak i charterfly heller, noe TIL klarte for en uke siden, til den nette pris av drøyt 200.000 kroner til Molde – én vei.

Undertegnede kjøpte plass på turen for å dekke kampen for avisen, og satt lørdag ettermiddag for en uke siden på plass 8C. Dette er ingen værreportasje, men da vi tok av fra Tromsø i solskinn, lå det meste til rette for en fin reise. De fleste humret greit da flyet drøye to timer senere ikke klarte å lande i Molde fordi skydekket lå over byen som et lokk.

Noen minutter senere kom forsøk nummer to, og da også det mislyktes kom beskjeden om at flyet i stedet kjørte til Ålesund. To timer i buss og en fergetur unna Molde. De samme som trakk på smilebåndet i det flyet ikke kunne lande i Molde, hadde galgenhumor i det de gikk inn på bussen til en tur som totalt sett varte i nesten ni timer.

SAS-streiken hadde dessuten medført at Kristiansund-oppgjøret, som egentlig var satt opp torsdagen før, ikke lot seg gjennomføre uten at TIL måtte leie et charterfly til 700.000 kroner – noe som selvsagt ikke ble en realitet. TIL hadde selvsagt gangsyn, og trumfet igjennom et nei. En treningsleir for hele laget i Spania en uke vinterstid, reise, hotell og mat inkludert, koster langt mindre.

Eller, som noen angivelig på spøk hadde sagt fra sentralt hold, at TIL bare kunne hive seg i en buss til Fauske og ta toget videre derfra. En tur som ville tatt et drøyt døgn, og åpenbart vært en elendig oppladning. Disse opplevelsene er ikke uvanlige for TIL, uten at de ringer avisene av den grunn. Senest i slutten av juni var laget på reise i 24 timer i forkant av en kamp mot Sandefjord.

Det som fikk TIL-kaptein Ruben Yttergård Jenssen til å eksplodere var at forbundet sa nei til å sette opp KBK-kampen i etterkant av Molde-kampen, når TIL allerede var i området. I stedet vil kampen bli berammet til senere i høst, og koste TIL ytterligere. Han mener TIL, som allerede har størst reisebelastning, tas for gitt av forbundet, og ikke er en del av norsk fotball. Kraftig kost.

– Min opplevelse er at forbundet vil at vi skal tilbake til tidlig 70-tallet. Og ikke ha noe lag på øverste nivå. De som har tatt denne avgjørelsen har aldri vært utenfor ring 3, sa Yttergård Jenssen til iTromsø.

70-tallsreferansen handler om at nordnorsk fotball ikke før på slutten av det tiåret kunne rykke opp til øverste divisjon på samme premisser som resten av landet. Den gangen vi hadde en egen, nordnorsk «eliteserie», fra Kirkenes i nordøst til Sandnessjøen i sør. En kjøreavstand på minst 1.300 kilometer via Sverige og Finland – eller 16 og en halv time kjøring. Fly var sjeldent aktuelt, da en Widerøe-reise mellom to mindre steder i Nord-Norge tilsvarer det samme som å reise til Karibien. Reiser som tilsvarer Bergen-Oslo eller Trondheim-Oslo er dagligdags kost i nordnorsk fotball.

På toppen av alt var TIL heller tilbake i Tromsø før midnatt, natt til onsdag etter drøyt tre døgn på reise, til en pris av 5.000 kroner per stykk med rutefly.

Så da jeg var innom Alfheim en av dagene etterpå, snakket jeg i forbifarten med et par av spillerne, som ristet på hodet over de siste ukene, og kom innpå hvordan de kunne bli oppfattet sørpå.

– Jeg tror det verste er at de mener vi er noen sytpeiser, uten at vi egentlig gjør annet enn å si ifra, sa han ene. Noe han sikkert har helt rett i.

Det fremsto så mye enklere å utsette Strømsgodsets reise til Tromsø for forbundet. Der TIL ble «tvunget» til å sette himmel og jord i bevegelse for å skaffe en kostbar charterreise til Molde, slapp Godset tilsynelatende langt billigere unna.

Ekstra ironisk er det at Godsets trofaste supportere klarte å ta turen, og attpåtil satte opp en kamp, mot TIL-supporterne i Forza Tromsø på samme tidspunkt som kampen de egentlig hadde reist for å se. Ikke rart at folk som følger TIL spør seg hva som foregår.

Vi «sytpeiser» i Gokk bor sikkert for langt unna for å få et skikkelig svar. Tross alt er det jo bare fire mil fra Ullevaal stadion til Drammen. Eller sagt på Rorbua-språk, så søringene kan imitere: «Fire mil, det e jo bare et spøtt unna, din helvetes hæstkuk».