MARBELLA (iTromsø): Spørsmålet får vi aldri svar på. Og egentlig er det heller ikke så interessant, fordi å bruke for mye tid på hendelser som ikke har inntruffet sjelden betaler seg. I fagmiljøet kalles dette kontrafaktisk historie, uten at jeg tror akkurat dette scenarioet havner inn hos noen på universitetet.

Derimot er konsekvensene av valget for TILs del spennende å se nærmere på. Der og da, rundt juletider i 2020, var Åsen tilgjengelig på lån fra RBK. TIL var interessert, og forhandlet med RBK om en avtale.

Etter hva jeg er kjent med var Åsen svært åpen for en retur til Tromsø, klubben han spilte for i fire sesonger, mellom 2015 og 2018. I flere uker var TIL i praksis alene på banen, men manglet noen få hundre tusen for å innfri Rosenborgs krav.

Om TIL tok for gitt at han skulle komme, eller om de satt rolig i båten av andre årsaker, vet jeg ikke. Men Åsen fikk betydelig interesse fra Lillestrøm, dit også kompis Pål André Helland var på vei. Dermed valgte han bort TIL, og dro til et LSK-lag, nyopprykket på samme måte som TIL. Et valg han i ettertid har fortalt var vanskelig å ta, ettersom han var blitt veldig glad i Tromsø.

13 måneder senere blåste dommeren av treningskampen mellom TIL og LSK på en forblåst bane i Sør-Spania. Solkysten levde akkurat denne dagen ikke opp til navnet sitt, der flere av tilskuerne valgte å ikle seg lue og dunjakke for å holde på varmen.

Gjermund Åsen hadde blitt tatt av tidligere, og satt tilbakelent på en hvit plaststol. I det kampen var over, reiste han seg og hilste på TILs hovedtrener Gaute Helstrup, før han luntet ut på banen der han raskt fant gamle kjenninger fra tiden nordpå. Både Kent-Are Antonsen og Jostein Gundersen ble stående og prate med spilleren som i vinter er blitt LSKs kaptein.

Gjennom årene i Tromsø ble han til slutt TILs beste spiller, og skapte et konkurransemiljø rundt seg, både på trening og i kamp, som var med på å utvikle lagkameratene. At han også var en ledertype, som skapte et godt sosialt miljø, og dessuten var frisk i uttalelsene, gjorde han attraktiv. Det var derfor ikke overraskende at RBK, Molde og Brann alle var i budkrig for å signere han etter 2018-sesongen. At TIL ikke maktet å hente tilbake denne etablerte spilleren foran forrige sesong skuffet dermed mange.

Men TIL berget plassen uten Åsen, og har, med noen unntak, valgt å gå en annen vei. Det skal hentes inn unge spillere, som skal utvikles og selges videre. Slik skal TIL kunne skaffe seg en bedre økonomi, sies det.

Denne strategien er forståelig, og på ingen måte unik. Kun en håndfull klubber i Europa har en økonomi der ikke spillersalg er en del av den økonomiske modellen. TIL har i tillegg blant de minste lønnsbudsjettene i Eliteserien, og da må klubben lete på et annet marked enn det Gjermund Åsen representerer. Samtidig må det sies at de egentlig ikke har noe valg, og på den måten vil selge inn en fortelling de langt på vei er tvunget til å velge. Hvis TIL hadde hatt 50, eller for den saks skyld 100 millioner tilgjengelig, ville klubben åpenbart prioritert annerledes i spillerjakten.

Dette grepet kom for alvor i spill for et år siden, og har fortsatt siden da. At Tomas Totland kan hentes for 800.000 kroner, og selges for det tidoble ett år etterpå, er åpenbart en bra deal for alle parter.

Samtidig er ikke Eliteserien annerledes skrudd sammen enn at TIL, på tross av et lavt lønnsbudsjett, kan komme seg oppover tabellen. Og da vil klubben være avhengig av å ha de rette etablerte spillerne, i tillegg til å bruke de egenproduserte unggutta. Slik de signerte en 33 år gammel Christophe Psyche i sommer, mot klubbens plan for å prioritere unge spillere.

På sikt har TIL en tanke om å gjøre noe mer enn det som har vært hverdagen i snart 10 år. Nedrykksstrid og minustall på økonomisiden.

Da vil også TIL måtte lære av hvordan de glapp på Gjermund Åsen, som endret hele Lillestrøm etter han kom dit, til det bedre. Svaret på spørsmålet i starten av teksten er derfor at TIL ville lekt seg unna nedrykksstrid i fjor med han på laget. Fordi han hadde gjort spillerne rundt seg bedre, gitt hovedtrener Gaute Helstrup arbeidsro og samtidig vært den profilen TIL trengte på veien.