Jeg vokste opp i embedsbolig i Jonas Lies gate med stor hage og flaggstang. På alle offentlige flaggdager ble orlogsflagget, til daglig kalt splittflagget, heist. Min far sørget for at jeg visste følgende fra jeg var fem-seks år gammel:

Har man flaggstang, skal flagget vaie på alle offentlige flaggdager. Fra mars til og med oktober skal det heises 08.00 og fires ved solnedgang, aldri senere enn 21.00!

Dette sitter enda i nu når jeg er passert 76, og enda viktigere: På min arbeidsplass som var Kvaløysletta skole, passet jeg godt på at flagget, der handelsflagg, ble heist på de offisielle flaggdagene og kom ned i rett tid. På slutten hadde kun vaktmester betalt avtale med kommunen om at flagget skulle opp 1. mai, 17. mai og, tror jeg, valgdagen.

En del år samarbeidet jeg med den som skulle heise og fire flagget. Jeg gjorde jobben for at den andre skulle få slippe å reise ut bare for å få opp og ned flagget når jeg likevel var oppe og bodde kun et par minutter fra skolen.

Da vi i sin tid skulle bygge hus, fikk vi tomt i Slettabakken rett opp av Sandnessundbrua. Litt av begrunnelsen var at husbonden, som var rektor på Kvaløysletta skole, da kunne holde et øye med arbeidsplassen sin i tilfelle noe skulle skje. Så ofte har ikke dette vært nødvendig, men flaggheising og firing, etter hvert på to skoler, følger madamen fortsatt med på, så også sist mandag da hun selv var ute med sitt balkongflagg i riktig tid.

Ingen flagg ble heist opp i de to kommunale flaggstengene på 1. mai i år. Kanskje er det noen som har forsovet seg, tenkte jeg, men sove helt til klokken ni på kvelden? Her måtte det være en annen forklaring:

Har kommunen bestemt at det heller ikke skal flagges på 1. mai, en så viktig dag for mange. Er det en måte å spare penger på? Hvis så er tilfelle, håper jeg og faktisk flere med meg at flaggstengene ikke vil bli stående nakne 1. mai 2024.