Mandag formiddag var det over for den gamle ankomsthallen ved Tromsø lufthavn. Samtidig kom den første kofferten ut på et flunkende nytt bagasjesystem i store, åpne lokaler.

Endelig er det slutt på de triste og trange forholdene som har møtt en ved flyankomst i Tromsø. I mange år har den vesle ankomsthallen mot nord vært preget av altfor mange reisende på altfor liten plass, som alle skal ha tak i bagasjen sin samtidig. Spesielt ille har det vært når flere fulle fly har landet i løpet av et kort tidsrom.

For turister har det første møtet med Tromsø vært ganske så nedslående og kaotisk, mens hjemkommende tromsøfolk med oppgitthet har stålsatt seg på omfattende trengsel og venting for å kunne komme seg hjem. Alt som følge av den sprengte kapasiteten for bagasjehåndtering.

At punktligheten til flyene til og fra Tromsø kan være høyst varierende, i særdeleshet på vinterstid, har ikke akkurat bidratt til stemningen, der horder av utålmodige reisende har stimlet rundt de små bagasjebåndene i trengsel og håp om at sin egen bagasjen skal komme først ut.

Nå er imidlertid kapasiteten mer enn fordoblet, med to nye, store bagasjebånd klare til å håndtere bagasje til ventende passasjerer fra opptil seks store fly. Med det nye systemet vil bagasjen bli matet ut til de reisende ved hjelp av et moderne mottaks- og sorteringssystem, noe som dessuten skal sørge for at både vesker, kofferter og all slags spesialbagasje kommer hurtigere ut på båndene.

Gledelig er det at ankomstområdet er blitt forholdsmessig betydelig større. Tiden da man har vært tvunget til fysisk å bryte seg vei for å få tak i den forbipasserende bagasjen sin, er dermed forhåpentligvis over.

Tromsø er blitt en omfattende helårs turistdestinasjon, med store mengder utenlandske besøkende som vil oppleve byen og omlandet. Ifølge flyplassjef Ivar Schrøen har Tromsø lufthavn nå, med det nye bagasjehåndteringssystemet til 70 millioner kroner, kapasitet til å håndtere inntil 4 millioner passasjerer.

Åpningen av den nye ankomsthallen er derfor en milepæl i en lenge etterlengtet opprustning av lufthavnen, både for lufthavnsledelse, -ansatte og ikke minst de mange reisende. Den har stor betydning for en bedre passasjerflyt, noe som trolig vil bli enda tydeligere når også resten av den nye terminalen etter hvert blir tatt i bruk for fullt.

Det er grunn til å gratulere Tromsø lufthavn spesielt, og Tromsø by generelt, med at kaoset nå ser ut til å være over.