Prisen gis til en eller flere personer, en institusjon eller en organisasjon som i løpet over lengre tid har utmerket seg i sitt arbeid eller virke ved å styrke rettssikkerhet og likhet for loven innenfor sitt virkeområde. Tidligere mottakere av hedersmerket er navn som Randi Rosenquist, Jusshjelpa, Carsten Smith, Gatejuristen, Stine Sofies Stiftelse, Lovdata, Tor-Aksel Busch med flere.

At denne prisen nå tildeles en fotballklubb er oppsiktsvekkende, og noe TIL og Klaveness har all mulig grunn til være stolte av. Utmerkelsen får de for å ha arbeidet for å fremme menneskerettighetene innen fotball og idrett generelt.

Sentrale stikkord i juryens begrunnelse er både engasjement mot samehets og menneskerettighetsbrudd i forbindelse med fotball-VM i Qatar, to tema TIL har gjort seg bemerket med langt utenfor by- og regiongrenser. Der står det også at TIL har stått opp for «rettsstatlige prinsipper, ytringsfrihet, likeverd, menneskerettigheter og trygghet for personlige krenkelser».

TIL fikk mye oppmerksomhet, da de i slutten av februar 2021 gikk ut med en oppfordring til å boikotte Qatar-VM. Dette startet en bølge der en rekke norske lags årsmøter vedtok at de ønsket å støtte en boikott. Til slutt endte det opp som tema på et ekstraordinært fotballting, der de som ønsket boikott ble nedstemt til fordel for en dialog med arrangørene av mesterskapet som starter til høsten.

For TILs del har dette ført til mye oppmerksomhet, spesielt da de i fjor høst gikk ut med en drakt med QR-koder som førte til en Amnesty-side på nettet. Nettsiden rettet søkelyset på blant annet menneskerettighetsbruddene underveis i byggingen av Qatar-VMs arenaer.

Prisen de nå mottar er, foruten den symbolske støtten til arbeidet, også en pengepremie på 100.000 kroner. Denne har de nå bestemt at de vil gi uavkortet til Migrant Rights, som er en organisasjon som jobber målrettet for å bedre forholdene til migrantarbeiderne som bygger stadioner og infrastruktur i Qatar.

At idrett og politikk ikke skal blandes er en gammel og seig myte som burde avlivet for lenge siden. Internasjonal toppfotball på klubbnivå, og ikke minst fotball-VM, er for lengst vevd inn i masse moralske utfordringer, der begrep som sportsvasking og slavearbeid er en del av det. Derfor er det svært gledelig at TIL nå, sammen med Lise Klaveness, mottar denne prisen, og at de videre plasserer premiepengene rett inn der de virker best.

Vi gratulerer TIL med denne sterke hjemme- og borteseieren, som både klubbens spillere og supportere, og Tromsø by for øvrig, kan være skikkelig stolte av.